Arena velikih planova

03_11_2008
Arena velikih planova

"Zagrebačka je veća, ali naša je bolja", jedna je od izjava u hvalospjevu novoj dvorani na press konferenciji održanoj u ponedjeljak u Splitu. <em>Global Spectrum Europe</em> već <strong>najavljuje</strong> velike događaje. Još da nas ugodno iznenade 27.12. pa da neka faca otvori Arenu... <font color="#ff0000">+video</h3>

Bliži se 27. prosinca 2008., dan svečanog otvorenja novog simbola Splita - Spaladium Arene. Nakon tog dana, više ništa neće biti isto! :) Jedna od najvećih internacionalnih tvrtki za upravljanje višenamjenskim arenama, stadionima i kongresnim centrima, Global Spectrum, dobila je koncesiju za upravljanje Arenom idućih 10 godina.


Amerikanci preko Splita na kontinentalni dio Europe
Global Spectrum je osnovao posebnu firmu Global Spectrum Europe kojoj će sjedište biti u Splitu, budući da je Spaladium Arena prva koju će GS voditi na kontinentalnom dijelu Europe. Do sada su vodili nekoliko arena u Velikoj Britaniji te 70ak arena u SAD-u. Ponosno ističu i da su vlasnici NBA kluba Philadelphia 76-ers te NHL kluba Philadeplhia Flyers (hokej). U tijeku su pregovori između KK Split CO i GS-a te je vrlo izvjesno da će Žuti postati domaćin u novoj Areni kao i to da će im GS pomoći i financijski i organizacijski.


Crna Arena novi dom splitskih Žutih?


Podloga za spektakle


Već se pregovara o dovođenju niza spektakla pod krov arene. Tako je moguće da će najmlađi uživati u Disney On Ice i Disney Live, a oni željni drugačije vrste zabave mogli bi doći na svoje sa Ultimate Fighting Championshipom. Spominju se i mogućnosti postavljanja bazena i leda u arenu, pa se može dogoditi da se održi plivačko natjecanje (kao ono nedavno dvoransko u Manchesteru) ili da se odigra prava hokej utakmica, a velika očekivanja ne prestaju ni sa mogućnošću moto crossa ili pak nastupa velikih glazabenih imena poput Toma Jonesa ili Metallica i AC/DC o kojima se priča još od koncerta Iron Maidena održanog na Poljudu. Split svakako dobiva pretpostavku za organizaciju do sada neviđenih događanja, a čini se neupitno da će se ona i dogoditi.

Plivanje, hokej, ulimate fight, koncert... i najzahtjevniji spektakli.


Zagrebačka je veća, naša je bolja



"Zagrebačka je veća (15500 naprema 13000 op.a.), ali naša je bolja", jedna je od izjava u hvalospjevu novoj dvorani na press konferenciji održanoj u ponedjeljak u Splitu. Prema riječima glavnog projektanta dipl.ing.arh. Dražena Pejkovića, ovoj dvorani neće biti ravne na našim prostorima. Na krov se može objesiti 100 tona tereta, što će omogućiti produkcijski najzahtjevnije spektakle. Dio toga tereta će biti veliki četverostrani semafor koji će visjeti na središtu krova. Pomoći će mu dva dodatna semafora na stranama dvorane, iza golova/koševa. Planirano ozvučenje je također zadnji „krik“ audio tehnologije.

Mali dio velikog tima koji je dvoranu sagradio u manje od 15 mjeseci

Meko guzi



Kapacitet dvorane za rukomet bit će 12000 sjedećih mjesta, a za košarku 13000. Sve sjedalice će imati podstavu, dakle neće biti gola plastika kao u Zadru ili Zagrebu. Na pitanje hoće li to biti mamac za huligane odgovoreno nam je kako će postojati jaki sustav zaštite inventara dvorane, bitno drugačiji od onog na stadionima.

Splitske sjedalice bit će udobnije od zagrebačkih :)

Još da nas ugodno iznenade 27.12. pa da neka faca otvori Arenu... Iako, priča se da će tradicionalni Božićni koncert iz HNK, prigodno za otvaranje, preseliti u novu dvoranu.

Promotivni video

Đir po Spaladium Areni (foto album)
dvorana u Lori (tema na forumu)

napisali: Goran Leš i Zdravko Domić
foto: Goran Leš