Stariji od Dioklecijana

30_10_2008
Stariji od Dioklecijana

Od Apoksiomena su u Splitu trenutno starije samo sfinge. <em>Lola</em> je atleta visok 192 cm, pretpostavlja se da prikazuje hrvača koji se čisti nakon još jedne pobjede, no ne brinite ukoliko se vaše bolje polovice zagledaju i oduševe <strong>pozadinom </strong>impresivnog kipa...

Ukoliko još uvijek niste, krajnji je čas da se upoznate s hrvatskim Apoksiomenom. Brončana statua antičkog atleta od srpnja je izložena u prostorijama Etnografskog muzeja (preko Peristila i Vestibula pa ravno), a iako je po prvim planovima u Splitu trebala gostovati do kraja rujna, zbog velikog interesa još uvijek je u srcu Dioklecijanove palače.
Brončani momak je još tu i čeka...

Statuu nastalu čak 5-6 stoljeća prije nego je slavni imperator pod Marjanom odlučio sagraditi svoju vikendicu (od Apoksiomena su u Splitu starije samo sfinge), pronašao je 1996. godine belgijski ronioc pokraj otoka Vele Orjule na Kvarneru na 45 metara dubine.

U nekoliko prostorija muzeja dostupna su višejezična objašnjenja uz popratnu foto i video dokumentaciju koja prati povijest kipa, kao i složen i dugotrajan proces od vađenja iz mora, restauracije do konačnog predstavljanja javnosti.

Lola je atleta visok 192 cm, pretpostavlja se da prikazuje hrvača koji se čisti nakon još jedne pobjede, no ne brinite ukoliko se vaše bolje polovice zagledaju i oduševe pozadinom impresivnog kipa. Kladimo se da ćete im vi ipak biti draži kada vide njegovu brončanu muškost :)

Uz Apoksiomena, tu je i stalni postav Etnografskog muzeja, koji je i sam po sebi zanimljiv.