Pogledaj u nebo i prebroji zvijezde

21_10_2008
Pogledaj u nebo i prebroji zvijezde

Nakon velikog interesa za predavanja povodom <em>Tjedna svemira</em>, Info zona nastavlja putovanje galaksijama te u četvrtak organizira <strong>predavanje</strong> dr. Wuchterla na temu <em>Koliko zvijezda još uvijek možemo vidjeti?</em> koje je dio <em>Globalne kampanje promatranja sjaja noćnog neba</em>.

Nakon velikog interesa za predavanja povodom Tjedna svemira, Info zona nastavlja putovanje galaksijama te u četvrtak (23.10 u 20 sati) organizira predavanje dr. Wuchterla na temu Koliko zvijezda još uvijek možemo vidjeti?

Dr. Wuchterl je astrofizičar poznat u svijetu po svojim modelima evolucija zvijezda i mladih planeta. Radi na institutu Thüringer Landessternwarte Tautenburg u Njemčkoj i voditelj je projekta modeliranja planeta koje otkriva svemirski teleskop CoRoT koji je upravo u orbiti. Dr. Wuchterl je u posjetu Splitu kao jedan od predavača na diplomskom studiju fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

Kako prebrojiti zvijezde na nebu?

Ovo njegovo predavanje dio je Globalne kampanje promatranja sjaja noćnog neba tijekom Međunarodne godine astronomije koja se obilježava iduće godinie Cilj je potaknuti milijun ljudi da pogledaju nebo iznad svog doma, na temelju njihova opažanja prikupiti podatke o sjaju, te stvoriti prvu globalnu procjenu stanja noćnog neba pomoću usporedbe tih odokativnih podataka s mjerenjima prikupljenim od mreže tisuću luxmetara postavljenih pri javnim zvjezdarnicama, planterijima, astronomskim udrugama i školama. Takva promatranja koja traju po nekoliko minuta omogućit će izradu procjene stanja svjetlosnog onečišćenja noćnog neba širom svijeta.