Nacionalni ka' i lokalni

05_10_2008
Nacionalni ka' i lokalni

Proteklog vikenda na Bjelolasici se održala <em>Konferencija za mlade</em>, a tema je bila javna rasprava o prijedlogu <em>Nacionalnog programa za mlade</em>. Info zona će također organizirati javnu raspravu te tako ipak temu nacionalne politike prema <strong>mladima</strong> dovesti bliže mladima Splita.

Proteklog vikenda na Bjelolasici se održala Konferencija za mlade, a tema je bila javna rasprava o prijedlogu Nacionalnog programa za mlade. Iza skraćenice NPM skriva se ono što smo u prethodnom izdanju nazivali NPDM, odnosno Nacionalni program djelovanja za mlade. Riječ je o dokumentima u kojima su izneseni ciljevi, odnosno mjere i aktivnosti za unapređenje kvalitete života mladih. Da izazov bude još veći, razbacat ćemo se sad i nazivom još jednog dokumenta – Gradski program djelovanja za mlade. Savjet mladih Grada Splita ovih se dana tek formira, a već ga čeka pitanje – što je sa Gradskim programom djelovanja za mlade nastalim prije dvije godine u kampanji Aktivitis?


Problemi su isti


Nažalost, kao i naš lokalni Program i nacionalni muče isti problemi – upitna kvaliteta provođenja, nepostojanje evaluacije, neizvršavanje palniranih aktivnosti... Upravo problemi u provođenju aktualnog nacionalnog Programa i nezadovoljstvo načinom izrade novog bili su povod prosvjeda Mreže mladih Hrvatske, krovne organizacije pedesetak hrvatskih udruga. Pozdravne riječi predstavnika organizatora, Stjepana Adanića, državnog tajnika Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, prekidali su zvižduci uz koreografiju poruka i transparenata. Uslijedila je burna reakcija dijela neistomišljenika.

Konferenciju je obilježio i prosvjed Mreže mladih Hrvatske


A županija tek...


Među sudionicima Konferencije po prvi puta je bio  i predstavnik Savjeta mladih Splitsko – dalmatinske županije. Iako postoji već sedam mjeseci, taj Savjet još nije pokazao nikakve konkretne rezultate. Možda ih sudjelovanje na javnoj raspravi o Nacionalnom programu inspirira za izradu prvog Županijskog programa za mlade. Povod može biti i podatak iznesen u plenarnom dijelu Konferencije - naša županija nalazi se na crnoj listi neizgrađenosti srednjoškolskih sportskih dvorana i otvorenih igrališta. Od 46 srednjih škola u županiji samo 16 ih ima dvoranu, a 14 otvoreno igralište.


Konferencija kao stimulans za djelovanje na lokalnoj razini?

Bliže oltaru


I četvrtu godinu za raspravljati o mladima predstavnici udruga i organizacija mladih i za mlade trebali su potegnuti do Bjelolasice. Prekinula se praksa organiziranja Konferencije u ljetnim mjesecima, možda je 2009. dobra godina za prvu Konferenciju koja od Splita neće biti udaljena 300 kilometara uz loše autobusne i željezničke veze. Info zona će u prvoj polovici listopada u Splitu organizirati javnu raspravu o prijedlogu NPMa te tako ipak temu nacionalne politike prema mladima dovesti bliže mladima grada Splita.

napisao/foto: Pile