Posjetitelji, govori vam Majorian

05_10_2008
Posjetitelji, govori vam Majorian

O projektu <strong>Stakleni Peristil </strong>mogli ste ovih dana čitati tekstove na više web portala (počevši od ovoga) i u nekim tiskovinama. S obzirom da se internetska priča cijelog projekta zakotrljala upravo ovdje, Majorian458 se želio obratiti svima onima koji su reagirali na projekt... Otvorimo oči!

U subotu je u Zagrebu, nakon višemjesečnih priprema i šušura, u Džamiji tj. sjedištu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, otvoren 29. Salon mladih. Svoje pravo na komadić prostora dobili su svi oni koji su mlađi od 35 godina, a koji su svojom idejom uspjeli na kreativan i intrigantan način približiti širem pučanstvu svoje viđenje revolucije jer je ove godine Salon tematski zamišljen kao Salon revolucije.

Stakleni Peristil predstavljen je na 29. Salonu mladih

Svima nam je jasno da revolucija u svojoj srži nosi promjenu, a da je kojim slučajem jedan od izložaka ove jedinstvene izložbe zapravo postao stvarnost, revolucionarno bi disala cijela uža i šira okolica Splita. Naime mladi splitski umjetnik, koji je za ovu priliku odabrao ime Majorian458, revoluciju je vidio u kontroverznoj ideji izgradnje blještavog, glamuroznog lifestyle centra u samom srcu grada – na splitskom Peristilu! Svoju zamisao izloška, odlučio je zakamufliranu na malo drukčiji način, kao našu sutrašnjicu, raspršiti po internetu. Sve je to dio projekta Stakleni Peristil o kojem ste ovih dana mogli čitati tekstove na više web portala (počevši od ovoga) i u nekim tiskovinama. Komentari na tekstove bili su raznoliki, većinom oštri i osuđujući, a sve na temelju nekoliko dobrih fotomontaža i uvjerljivo napisanog teksta preuzetog sa stranice stakleni-peristil.com. S obzirom da se internetska priča cijelog projekta zakotrljala upravo ovdje, Majorian458 se želio obratiti svima onima koji su reagirali na projekt.



Dragi čitatelji Splitskog portala,

bili ste mi prva stanica u eksperimentu kojeg sam pokrenuo prije tri dana. Želio bih se odmah ispričati onima koji se možda osjećaju prevareni mojim aktom, ali vaš,
narodni bijes izazvan ovim projektom bila je i njegova glavna poanta. Žalosno je da zaista živimo u društvu u kojem se ovakav projekt može shvatiti ozbiljno. Dragi moji, dotle smo došli! Još više zabrinjava činjenica da se komentari stručne zajednice nisu mnogo razlikovali od vaših. Stanje u našem životnom prostoru krajnje je alarmantno!

Malo lijepih slika i dobro formulirane magle, u sustavu kapitalnog rasula očito su zalogaj koji svakom Hrvatu lako klizne niz grlo. Teško da možemo dalje od toga.

Otvorimo oči!

Majorian458
antiprojekt-stakleni-peristil.blogspot.com



Obmana Splićana pod kupolom zagrebačke džamije

tema na forumu
grupa "Protiv Staklenog peristila" na Facebooku
tekst (i komentari) na slobodnadalmacija.hr

napisala: Marta
foto: Zvonimir Ferina