Hellou Info zona

03_10_2008
Hellou Info zona

Svjetski tjedan Svemira <strong>obilježava</strong> se svake godine od 4. do 10. listopada – od godišnjice lansiranja prvog umjetnog satelita do godišnjice usvajanja načela o miroljubivom istraživanju i korištenju Svemira. U Info zoni će se gledati svemir i pričati o padalicama…

Povodom Svjetskog tjedna svemira, u Info zoni će u utorak u 18:30 Zoran Knez predstaviti DVD Tri velike zvjezdarnice na kojem su arhivi slika postignutih pomoć triju svemirskih teleskopa: Hubble, Chandra i Spitzer. U četvrtak u 19 sati dr.sc. Dejan Vinković održat će predavanje na temu Vatrena kiša - porijeklo i tajne zvijezda padalica. Prilika je to da naučimo romantične noćne trenutke gledanja u nebo začiniti s malo znanosti :) Da otkrijemo uzrok pada meteora i njegova izgaranja, koliko je moguća teorije da je ta zlatna pruga donijela život, ali i da (opet) donese smrt na Zemlju.

Sputnik - prvi satelit, lanisran u orbitu 4. listopada 1957.

Svjetski tjedan Svemira obilježava se svake godine od 4. do 10. listopada – od godišnjice lansiranja prvog umjetnog satelita do usvajanja načela o miroljubivom istraživanju i korištenju Svemira. Prvi umjetni satelit lansiran je u Zemljinu orbitu 4. listopada 1957. godine. Satelit je bio veličine košarkaške lopte, težine manje od 100 kilograma, zvao se Sputnik I te je za samo 98 minuta okružio Zemlju. Ugovor o načelima miroljubivog istraživanja i korištenja Svemira za boljitak ljudskog života, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela usvojila je Opća skupština Una, 10. listopada 1967. godine. Cilj Svjetskog tjedna svemira jest slaviti doprinos kojim svemirska znanost i tehnologija utječu na poboljšanju ljudskih uvjeta.