Ti ćeš na fax, a ja ću na put

01_10_2008
Ti ćeš na fax, a ja ću na put

Počinje još jedna akademska godina – neki su na korak do diplome, neki s diplomom obijaju pragove, a nekima se srušio svijet... S nekoliko mjeseci <strong>volontiranja</strong> u nekoj od zemalja EU sigurno se nećeš obogatiti materijalno, ali kvalitetno ćeš ispuniti životni vakuum.

Počinje još jedna akademska godina – neki su na korak do diplome, neki s diplomom obijaju pragove, a nekima se srušio svijet jer nisu realizirali planove glede popunjavanja plava knjižice zvane indeks. Iako možda izgleda zamamno, već oko Božića shvatite da život u ritmu kava-krevet i nije tako zabavan, da treba naći neki posao, neku zanimaciju. S nekoliko mjeseci volontiranja u nekoj od zemalja EU sigurno se nećeš obogatiti materijalno, ali kvalitetno ćeš ispuniti životni vakuum - iskustvo života i rada u kulturama drugačijim od one iz koje dolaziš su neprocjenjivi.

Volontirati možeš na mnogo načina...

EVS dugoročno volontiranje omogućava mladima većinom između 18 i 30 godina da rade od 2 do 12 mjeseci u volonterskim projektima koji doprinose lokalnim zajednicama i volonterskim organizacijama zemalja članica EU. Volonterima je osiguran smještaj te novac za hranu i džeparac. Projekti mogu uključivati različite aktivnosti kao što su: zaštita okoliša, rad s djecom, mladima, starijim osobama ili osobama s posebnim potrebama, kulturno-umjetnički projekti… Svaki projekt uključuje trening prije početka rada kao i osnovni tečaj jezika zemlje u kojoj ćete volontirati.

Splitska udruga Help je partner Europske komisije koji je registriran kao sending/hosting udruga. Trenutno se u njihovoj ponudi nalaze dugoročni projekti za Grčku, Bugarsku i Španjolsku, a rokovi za prijavu su do 20., 24. i 10. listopada. Zainteresirani trebaju napisati motivacijsko pismo i životopis na engleskom.


...u mnogo zemalja.
U Španjolskoj tako traže volontera koji će pomagati udruzi za mlade u svakodnevnoj administraciji, organizaciji zabavnih događanja i vođenju ljetnih kampova. U Grčkoj su volonteri potrebni kako bi sa djecom u vrtiću radili na razvijanju njihovih umjetničkih vještina. Volonteri će sa djecom slikati, modelirati, uvježbavati glumu, ali i pomagati u kuhinji vrtića ako zatreba. Dok će se u Bugarskoj raditi sa izbjeglicama.

Help – udruga za pomoć mladima
adresa: Mihovilova širina 1 (iznad dućana Boss)
tel: 021 346 664, 314 273
mail: [email protected]


U potrazi za nekim novim natječajima referentna točka je baza podataka (radi malo sporije) programa Europske komisije, Youth in action. Odaberete zemlju i grad, po potrebi definirajte još neki parametar, a u rubrici Type of accreditation odaberite Host organization i – biraj! Kad nađeš projekt koji ti se sviđa kontaktiraj udrugu Help - oni će ti moći dati još poneki savjet i pomoći ti u pisanju životopisa.

napisala: Lara