Peristil ide pod stakleno zvono!

01_10_2008
Peristil ide pod stakleno zvono!

Ne, nije 1. april, evo se odbrojavaju posljednji sati 1. listopada, a mi vam donosimo <strong>ekskluzivu </strong>na koju su nas uputili forumaši! Ugostiteljski objekti, magamarket, wellness, samo su neki od sadržaja koji bi se projektom <em>Stakleni Peristil</em>&#160; trebali okupiti na jednom prostoru.

Ne, nije 1. april, evo se odbrojavaju posljednji sati 1. listopada, a mi vam donosimo ekskluzivu na koju su nas uputili forumaši!

"Slijedeći trendove velikih svjetskih metropola i recentna kretanja na domaćoj i stranoj arhitektonskoj sceni, projekt Staklenog Peristila smjelo i inventivno donosi rješenja na sve prisutnija pitanja oživljavanja i osuvremenjivanja nedovoljno dinamičnih i zastarjelih gradskih sredina. U tom kontekstu, splitski Peristil doživljava svoju metamorfozu u punom sjaju suvremenih materijala i sadržaja.

Simulacija novog izgleda Peristila

U neiskorištenom volumenu starog gradskog trga, projekt predviđa gradnju suvremenog objekta na 5 etaža koji, u svojoj prostornoj kompaktnosti kubusa, ujedinjava poslovnu, prodajnu i stambenu funkciju. Veliki supermarket u prizemlju te prodavaonice i ugostiteljski objekti na 3 etaže postaju mjesta novog susreta, a elitni dvoetažni stanovi u srcu Dioklecijanove palače, posebno cijenjeni od inozemne klijentele, donose novu vrijednost u statični povijesni prostor." - početak je to stručno prezentiranog projekta na www.stakleni-peristil.com.

Gradnjom ostakljenog stambeno-poslovnog objekta Peristil bi dobio (novi) sadržaj. Ugostiteljski objekti, megamarket, igraonice, butici, luxury tobacco, drogerije, wellness, samo su neki od sadržaja koji bi u jednom prostoru, u najužem centru Splita, trebali tematizirati trenutno rasutu gradsku dinamiku.

Prikaz Staklenog peristila po etažama

Zvonimirova ulica će se nastaviti do ulaza u Podrume u kojima će se sada slabo iskorišten, uglavnom prazan prostor prenamijeniti u garažu te će se od naplate parkiranja samofinancirati održavanje gradske jezgre. Iščitavajući projekt, za svako opravdanje ćete klimnuti glavom, a onda se nakon niti pola sekunde zgroziti kad se sjetite o kojoj lokaciji se piše :) Pravi i originalan način da se zapitamo može li se i najgora ideja stručnom terminologijom i analizom umotati u najljepši celofan. Koliko takvih poklona Split primi raširenih ruku? Pridružite se forumašima u raspravi o ovom projektu!
 
napisao: Pile