Adio lito, evala nauko!

01_09_2008
Adio lito, evala nauko!

Prošlo lito, &#39;ko se odmorija, odmorija se… Samo brucoši još koji tjedan dangube, a oni koji hvataju zadnji vlak/fax možda i čitavu godinu prodangube. Alo, pobudite se! I o državnoj <strong>maturi</strong> će se sigurno pričati još i uz čaj, ali evo vam samo lagani ljetni <em>input</em>…

Prošlo lito, 'ko se odmorija, odmorija se… Netko u školske klupe, netko na studentske ispitne muke. Samo brucoši još koji tjedan dangube, a oni koji hvataju zadnji vlak/fax možda i čitavu godinu prodangube ako se ovih dana ne probude iz ljetnog bunila i othrvaju frustracijama prvog upisnog roka.


Mama, dobija san 8 iz mature!



Tema prvog srednjoškolskog dana škole vjerojatno je bio netom doneseni pravilnik o polaganju državne mature. O državnoj maturi ćete sigurno pričati još i uz čaj, ali evo vam samo lagani ljetni input… Iduće školske godine državnu maturu (A ili B razinu) će obvezno polagati svi gimnazijalci te će se nakon nje moći kandidirati na neograničen broj fakulteta. Na prijemnim ispitima neće ponovno trebati polagati područja koja su im već vrednovana na državnoj maturi, nego samo ona koja eventualno propiše fakultet. Tako će primjerice zagrebački FER svojm potencijalnim studentima vjerojatno predlagati da imaju položenu matematiku A razine (hrvatski i strani jezik ni neće bit uvjet) i fiziku kao izborni predmet te neće imati dodatne provjere. Da skužite šemu, po skrivečki pogledajte uvjete (.pdf) za  druge fakultete Zagrebačkog sveučilišta, al' nemojte reć da smo vam ih mi dali jer je to radna verzija ;)

Ma ima još sunca i vikenda za pokazat leđa suncu (foto: Rene)

Učenici četverogodišnjih strukovnih škola na maturu će samo ako žele nastaviti školovanje na nekom od visokih učilišta. Ako učenik ne bude zadovoljan ocjenom na prvom roku, moći će poboljšati ocjenu na drugom roku. Ako će ocjena iz drugog roka biti lošija, upisat će se ocjena iz prvog roka. Za one koji žele znati više i otkriti kako na državnoj maturi dobiti 8, a ne 5, pripremili smo tekst pravilnika (.pdf) :) Ne, nije baza, stvarno se može dobiti 8 iz mature.


'Dan, ima li koji fax za mene?



Maturanti su se valjda isplakali nad sudbinom svoje generacije, većina ih je odabrala nove životne putove… Mnogi više sebe ni nazivaju maturantima, nego brucošima. Početak rujna je krajnji rok da se luzeri prvog upisnog roka trgnu i da u nadolazećoj akademskoj godini ostvare barem studentska prava, ako ne i prve potpise i ocjene.

Adio lito, evala nauko! (foto: M. Prgomet)

Ako ste toliko frustrirani, bezvoljni, utučeni, izmoreni ljetom… Pa dobro, svratite do Info zone i tamo će drugi umjesto vas zivkati fakseve i napisati vam na papir što, kad i gdje trebate donijeti. Ok, možete i nazvati na 33 99 09, al' onda nema limunade :P Nemojte doma pričati priče kako su sva mjesta (osim kreveta, fotelje i kafića) za ovu zimu popunjena. Ima mjesta na Ekonomskom, FESBu, PMFu, Filozofskom, Građevinskom-arhitektonskom, Kemijsko tehnološkom, Pomorskom i Pravnom. Samo požurite s odlukama!

napisao: Pile