Život na staroj slavi

21_07_2008
Život na staroj slavi

Kada u takav prostor ljeti dovedete bend koji je obilježio čitavo jedno desetljeće pop glazbe jednog naroda, osigurali ste dobru posjećenost, zaradu i atmosferu. Tako bi bar trebalo bit u teoriji. Jer subotnji koncert Jinxa <strong>malo</strong> koga je oduševio.

Kino Bačvice zaista je fenomenalan prostor za svirke. Uz minimalna ulaganja i pametno upravljanje ova lokacija koja opušta mirisom borovine i šumom valova mogla bi postati pravi magnet i ne samo za Splićane željne zabave (pravi dokaz je iznenađujuće dobra posjeta Festivala mediteranskog filma u svibnju). Kada u takav prostor ljeti dovedete bend koji je obilježio čitavo jedno desetljeće pop glazbe jednog naroda, osigurali ste dobru posjećenost, zaradu i atmosferu. Tako bi bar trebalo bit u teoriji.

Jinxi su u subotu malo koga oduševili

Jer subotnji koncert Jinxa malo koga je oduševio. Organizatori zaslužuju apsolutne pohvale za efektne intervencije na rasvjetnim tijelima, besprijekoran zvuk i zanimljive šarene efekte koji su konstantno davali dojam da se pozornica, ali i bend mijenjaju. Sve ostalo davalo je dojam kako publika, ali i Yaja, Coco i društvo žele da koncert što prije završi. Ili su nas jednostavno previše razmazili prošlogodišnjim koncertom na Tvrđavi Gripe gdje je nekoliko tisuća ljudi višesatnim pjevanjem slavio njihovo novo uskrsnuće.

Razlog mlakoj atmosferi možda leži i u redoslijedu pjesama koji je u regularnom dijelu svirku uglavnom nizao manje poznate stvari i novi album Na zapadu (koji, iako hvaljen od svih kritičara ,ipak ima tek jedan pravi hit Na čemu si ti). Opće veselje zavladalo je tek prilikom prvog (planiranog) bisa kada su Jinxi otprašili nekoliko hitova iz doba najveće popularnosti.

Iako se radi o osobnom dojmu, od mnogih sam čuo kako koncertu bolju ocjenu nisu donijeli ni pjevački drska Yaja, sjajan pomoćni vokal Ivana Starčević, pa ni gostujući saksofonist. Usprkos svemu, Jinxi će i dalje ostati bend idealan za ljuljuškanje i ugodnu vožnju automobilom. A uživo ih je očito dovoljno čuti jednom godišnje, jer "ništa nova, ništa nova".

napisao: Cole