Ljubav, mir, jedinstvo, rasta, jah

18_07_2008
Ljubav, mir, jedinstvo, rasta, jah

Iqulah je postavljao pitanja publici, na koja su okupljeni grleno odgovarali, pa smo na kraju <strong>koncerta</strong> saznali da Splićani, osim što vole svoju braću, sestre, susjede, vole i svoje mame. Ljubav, mir, jedinstvo, rasta, jah, riječi su koje su najčešće izgovorene.

Iz ljetnog kina Bačvice sinoć su se širile dobre vibracije i poruke ljubavi i mira kroz zvučnike na humanitarnom koncertu Iqulah & Gideon forces, u organizaciji Slobodne umjetničke akademije i Ateliera Raphael.

Obiteljski bend kao predgrupa

Posve neočekivano, publika je prije poznatog reggae ambasadora imala priliku uživati u zvuku neobičnog deveteročlanog obiteljskog benda, sastavljenog iz svih dobnih skupina. Svirka je krenula nešto iza 10 sati pred, s obzirom na splitsku (ne)kulturu dolaženja na koncerte iza ponoći, sasvim pristojnim brojem okupljenih.  Zelena, žuta i crvena boja te lavlja griva bili su nezaobilazan dekor na ovoj poslastici za sve ljubitelje jamajkanskog ritma, a nije nedostajao ni Bob Marley, čiji se lik na zastavi vijorio nad pozornicom i među publikom.


Sve je... crveno, žuto i zeleno
Ljubav, mir, jedinstvo, rasta, jah, riječi su koje su najčešće izgovorene na pozornici za vrijeme trostanog nastupa dvaju bendova.  Izvođači su govorili kako vole Hrvatsku i Split, a publika im je ljubav uzvratila. Predgrupa je bila izvrsno prihvaćena i rasplesala je domaće jamajkance, ali ipak, kada se na scenu popeo Visoki svećenik reggae-a, Iqulah, potekla je neka intenzivnija energija između izvođača i publike. On je svojim neposrednim pristupom osvojio Splićane na prvi pogled. Skakutalo se u ritmu i pjevalo što god je reggae ambasador zatražio. Razigrani reggae uz improvizacije malo je koga mogao ostaviti ravnodušnim.

Do jamajkanskih glazbenika doputovali su Gegotovi stihovi

Nažalost, kako je radni tjedan, broj ljudi u publici se do kraja koncerta prepolovio, a pred pozornicom je ostala jaka baza fanova koja je očito bila spremna i do ranog jutra cupkati u svom omiljenom ritmu. Iqulah je imao sluha za Splićane žedne ovakve vrste glazbe i sa svojim bendom izašao na bis i izveo još tri pjesme. Tokom cijelog nastupa, Iqulah je postavljao pitanja publici, na koja su okupljeni grleno odgovarali, pa smo na kraju koncerta saznali da Splićani, osim što vole svoju braću, sestre, susjede, vole i svoje mame. Jednoj djevojci uljepšan je rođendan Happy birthday pjesmuljkom izvedenim u reggae ritmu, a ni publika nije ostala dužna – iz prvih redova se orila mala lekcija iz zemljopisa – Gegotovi stihovi o Foru, sada su doputovali i do jamajkanskih glazbenika. Unatoč dugoj svirci i pristojnom satu, publika još nije bila spremna otići. No, uporni nećemo doma doma zov ipak nije imao učinka na umorne rastafarijance, pa se nije dogodio i drugi bis.

Lekcija primljena na znanje – u Splitu očito ima dosta fanova reggae ritma i za svaku je pohvalu što su konačno dobili priliku doživjeti izvorne izvođače, svjetski poznate i priznate propovjedače mira i ljubavi. Samo kad bi se dobar duh pušten iz boce na koncertu zadržao što duže u našem gradu.

napisala/foto: KMaja