Još nismo siti filma

29_05_2008
Još nismo siti filma

Drugi dan Festivala mediteranskog filma potvrdio je – Splićani su se definitivno zakačili na filmove! Projekcija u 21 sat je, očekivano, ponovo bila najposjećenija - splitska premijera, prva prava premijera, kako se sam autor izrazio, novog filma Vinka Brešana, <em>Nije kraj</em>.

Drugi dan Festivala mediteranskog filma potvrdio je – Splićani su se definitivno zakačili na filmove! Žutu kuću, melankoličnu, ali realističnu i toplu dramu, te Arrebato, (zasluženo) kultni psihodelični španjolski film, u Kinoteci je pogledalo tridesetak ljudi.

Gledalište je bilo puno i drugog dana festivala

Projekcija u 21 sat je, očekivano, ponovo bila najposjećenija. Splitska premijera, prva prava premijera, kako se sam autor izrazio, novog filma Vinka Brešana, Nije kraj, napunila je ljetno kino Bačvice. Neobična ljubavna priča u kontekstu post-ratnog Balkana prikovala je posjetitelje za sjedalice. Očito, još nije kraj za domaću kinematografiju, sudeći prema kometarima i reakcijama publike, koja je film po završetku nagradila snažnim pljeskom.

Drugi dan, drugi video (bez brige, karaoke nemaju zvučni zapis)

Nakon filma većina ljudi je ipak otišla kućama, dio je ostao na karaoke-fešti koja je zatalasala tjelesa i ohrabrila namočena grla da iskažu svoje glasovne mogućnosti na pozornici Akvarija, a dvadesetak najzagriženijih filmofila koji su ostali na projekciji u 23 sata, nagrađeni su izvrsnim, ali dva ipo sata dugim filmom Zrno i riba, gotovo dokumetarističkim prikazom složenih odnosa u monogoljudnoj obitelji kroz, naizgled, jednostavnu priču.


U potrazi za izgubljenim Mediteranom - izložba u Info zoni

Trećeg dana festivala u 16 sati u Kinoteci kreću nove projekcije. Talijanski dokumentarac Odjednom, prošle zime, prvi je naslov. Slijedi retrospektiva u 18 sati – Narod se pokreće, francuski film o prvoj godini alžirske neovisnoti, te Frantz Fanon: Crna koža, bijela maska, britanski dokumentarno-fikcijski film.

U ljetnom kinu Bačvice, s početkom u 21 sat, prikazati će se francuska crna komedija Oduvijek sam želio biti gangster. Sat prije ponoći prestrašiti će nas španjolski horror, Sirotište, a one koji još nisu spremni za odlazak kući čeka DJ Rea u prostoru Akvarija, gdje će ih svojim 4reaL setom razdrmati do kasno u noć.

napisala/foto: KMaja
foto: Goran Katić