Od filma do tuluma

17_05_2008
Od filma do tuluma

Paralelno s početkom pretprodaje ulaznica za projekcije prvog izdanja Festivala mediteranskog filma, red je da nešto <strong>temeljitije</strong> najavimo filmove. Budite brzi – paket ulaznica može se kupiti samo u pretprodaji i prvi dan festivala!

Paralelno s početkom pretprodaje ulaznica za projekcije prvog izdanja Festivala mediteranskog filma, red je da nešto temeljitije najavimo filmove koje ćemo moći pogledati što na Bačvicama, što u Zlatnim vratima.

Cijena projekcija uistinu je pristupačna – 15 kuna (20kn samo za predstave u 21h), a pakete ulaznica za 8 filmova glavnog programa (u 21 i 23h) učenici i studenti moći će kupiti za 100 kuna, a ostali puk za 120 kuna. Uz kupljeni paket ulaznica nećete otići praznih ruku, već dobivate i festivalski katalog. Karte su u pretprodaji od 17. svibnja u Profil Superstore-u i budite brzi – paket ulaznica može se kupiti samo u pretprodaji i prvi dan festivala.

Znatiželjni su vjerojatno već pregledali raspored (.pdf) projekcija, no evo kratki rezime za one fjakaste ;)


Rezime za fjakaste



Film koji otvara festival, The edge of Heaven, pobrao je hrpu nagrada po festivalima u Turskoj, Tajlandu, Njemačkoj te Francuskoj. Diving Bell and the Butterfly, također se okitio nagradom za režiju u Cannesu.


Diving Bell and the Butterfly  s nagradom iz Cannesa
Čeka nas i Orfanto, jedan od najgledanijih španjolskih filmova ikad, dobitnik 7 Goya, zatim francuska crna komedija Oduvijek sam želio biti gangster, laureat u kategoriji scenarija na Sundance-u, te Zrno i riba koji je također slavio na mnogim festivalima prošle godine.


Retrospektiva



Retrospektiva nam, prema izboru Tanje Vrvilo, donosi Mediteran, Arrebato, A propose de Nice, te Princezu koralja.  Izvan konkurencije će igrati Nije kraj Vinka Brešana te omnibus 22 redatelja (režije su se prihvatile face poput braće Coen, Wes Cravena, Gus Van Santa...), Paris je t'aime, kojim će se i zatvoriti festival.


Nagradu festivala dizajnirao je Robert Jozić

Nagradu festivala koja prikazuje tipične mediteranske motive – kamen, udicu i prozor dizajnirao je akademski kipar Robert Jozić, a dodijeliti će se dobitnicima za najbolji dugometražni i kratkometražni film.

Okruglim stolom, na temu mediteranske regije, filma i kulture, koji će biti organiziran u sklopu fetivala, moderirati će Jurica Pavičić.


Novi klub: Akvarij



Što se zabavno – glazbenog dijela fešte tiče, u "klubu" Akvarij na Bačvicama će se uistinu naći za svakoga ponešto. Prvu večer otvara dalmatinski bard Arsen Dedić, da bi slijedeće noći utonili u more trasha i karaoka uz DJ Reu. U petak ćemo se drmati u ritmu Fešte balkanike DJ Sere, a na zatvaranju će se za dobar štimung i skakanje do sitnih sati pobrinuti Kiklopi i Justin's Johnson.

napisala: KMaja