Studenti odradili svoje

11_05_2008
Studenti odradili svoje

Studenti zagrebačkog PMFa svoju borbu s Bolognom vode već godinu i pol, a kulminacija se slučajno dogodila netom nakon prosvjeda srednjoškolaca. Nezadovoljstvo radom splitskog Studentskog <strong>zbora</strong> traje godinama, no prosvjed se slučajno(?) dogodio baš sada.

Među prvim postovima u pozivu na prosvjed studenata forumašica Jion_mae je prenijela oveći popis zahtjeva studenata, no daljnji komentari uglavnom se nisu ticali konkretnih nabrojanih točaka, već se o Bologni govorilo općenito. Forumaši su tek s par postova prodiskutirali plaćanje školarina i (još jednom) objavu rezultata anketa o profesorima.


Rađali muhu, rodili slona



U raspravu se uključila i splitska zagrebačka studentica s PMFa, fakulteta na kojem je i rođen prosvjed studenata. Čini se da se u javnosti stvorila pogrešna slika razvoja događaja. Studenti Biološkog odsjeka zagrebačkog PMFa svoju borbu s Bolognom vode već godinu i pol, a kulminacija se slučajno dogodila netom nakon prosvjeda srednjoškolaca.

„Ova cijela situacija je zaista izvorno naša osobna, Biološkog odsjeka PMFa u Zagrebu, i nije se ni naslućivalo da će doć do ovoga na kraju.“, objašnjava korisnica Blossom i nastavlja: „Kako se prosvjed proširio na cijelu državu? Nemamo pojma. Mi smo stvar morali prijavit policiji službeno, i dali smo je u medije (i to većinom nepoznate, jer veće televizijske kuće i novine nisu nas šljivile isto tako). Javili su nam se studenti s Filozofskog u ZGu i arhitekture da će nas doć podržat, dakle, podržat štrajk Biološkog odsjeka, al' na kraju se ispostavilo da i oni imaju slične ili iste probleme i da je to i njihov prosvjed zapravo.“


Bolonja je ok, ali..



„Generalno nemam nekih primjedbi. Neću ulazit u funkcioniranje Bologne na drugim faxevima, al' meni je ok.“ kazao je Ballota koji nije usamljen s pozitivnom iskustvima. I Maja i Kita_Cvica smatraju da je Bologna olakšala studiranje pa je Maja napisala: „Na mom faxu bolonjcima su toliko skresali program i olakšali, te je dosta zabavno gledat kako ljudi polažu ispite na istu šemu na koju smo mi budale potpis dobivali... A da ne spominjem hrpu materijala koju su dobili na pladnju iz nekih kolegija dok smo mi tribali kopat po zilijun knjiga za nać potrebne informacije..“ Newer ističe važnost angažiranosti studenata i zapravo daje odgovor odakle ovoliko različiti stavovi među studentima - „Meni je na faksu super, iskreno većim djelom je super jer smo se izborili sami na prvoj i dijelom na drugoj godini pomoću svojih predstavnika kod dekana.“

Forumaši su bili nezadovoljni citiranjem u Slobodnoj

No, Knulp, iako priznaje da mu Bolonja ne zadaje previše muke, prosvjed podržava iz solidarnosti prema drugim kolegama i napominje da „praktički ni jedan student u Hrvatskoj nije siguran po kojim će se uvjetima upisati na diplomski studij, a to ima pravo znati svak kada upisuje fakultet“.


Svi zbog Bologne, Split (i) zbog Zbora



I na nedavnoj javnoj tribini Studentski aktivizam u organizaciji Info zone nametalo se pitanje kada će studentima prekipjeti nezadovoljstvo radom splitskog Studentskog zbora, iako su predstavnici Zbora na sve imali spreman odgovor. Doprinos nezadovoljstvu dao je i sam rektor Sveučilišta koji je netom prije prosvjeda pozvao studente da mu se direktno obrate sa svojim problemima i to „mimo Studenskog zbora koji ne radi svoj posao“.


Prosvjednici u điru Rivom (foto: Ž. Šunjić)
Splitski prosvjed tako se sveo na prosvjed protiv Studentskog zbora, no post festum (opet) skoro nitko ne priča o Zboru, ponovno se priča vratila na Bolognu… Radi li se o neuspješnom političkom puču? Forumaši nisu dali odgovor, no dat će ga vrijeme. Hoće li se nakon polaganja vijenca "mrtvom Studentskom zboru" nešto promijeniti? I to ćemo vidjeti, no vjerojatno su splitski studenti odradili svoje po tom pitanju i lopticu sada opet predali nekolicini pojedinaca.

napisao: Pile