Porokano do temelja

03_05_2008
Porokano do temelja

Već na prve taktove oko pozornice su se natiskali istinski metalci koji su uživali u svakoj odsviranoj pjesmi. Dva i pol sata poslije ponoći <em>Hard Time</em> završava svoju misiju i pokušava otići s pozornice. Zadnji pred neumornu publiku dolazi <em>Osmi putnik</em> te baca u <strong>trans</strong> svoj vjerni čopor.

Sinoć je Split na nekoliko sati postao centrom najoštrijeg zvuka prožetog razarajućim riffovima, pjevačima s iznimno visokim rasponom glasa, vodećim gitaristima, bubnjarima i basistima hard rock i heavy metal zvuka u Hrvata. Naime, ovoga ljeta se još jednom na Jarunu održava nezaobilazni Rokaj Fest koji će u tri dana održavanja okupiti pomno odabrane glazbenike svjetskoga glasa, a najbolja najava cjelokupnog događaja je upravo Rokaj Tour, mini turneja koja je redom pokorila Daruvar, Zagreb i Rijeku, a sinoć je bacila na koljena i zahtjevnu splitsku publiku.

Obojenoj svjetlosti tako je sinoć postala postala glavna destinacija mladih, ali i nešto starijih rockera i metalaca. Početak koncert bio je zakazan za 22 sata, no, kako to uvijek biva, odstupanja od dogovorenog tajminga su sasvim normalna stvar, a na to se publika već odavno priviknula.


Headbangersi


Petnaest minuta prije 23 sata na scenu je stupio mladi riječki metal bend Padre aka Father koji pod imenom Father sviraju europske turneje te su izdali album Inspirita. Međutim, kako naši ljudi ne znaju cijeniti ono što imaju tako i ovaj bend svoje mjesto pod glazbenim suncem mora tražiti u stranim zemljama gdje postiže zapažen i hvale vrijedan uspjeh.


Metalci su uživali us vakoj odsviranoj pjesmi Padre aka Fathera
Ovaj bend njeguje poprilično žestok i nabrijan zvuk izvodeći hitove njima dragih metal bendova, a oko pozornice su se natiskali istinski metalci – headbangersi koji su uživali u svakoj odsviranoj pjesmi, pružajući veliku podršku ovim mladim momcima koji su se dokazali i kao veliki zafrkanti. U jednosatnom nastupu odsvirali su hitove bendova System of a down, Thin Lizzy, Limp Bizkit i još mnogih drugih koji su navukli osmijehe na lica slušatelja te su imali samo riječi hvale.


Motaj kume, motaj



Pola sata poslije ponoći pozornicom je zavladao specifičan zvuk grupe Cota G4 koja je upravo iz svoje tvornice zvuka pustila svoj drugi studijski album i prikazala sjajni hard rock u maniri starih majstora zanata. Zavidne vokalne sposobnosti prikazao je frontmen Marko Osmanović, dok je gitaru neumorno prašio Danko Krznarić, a za ritam sekciju su bili zaduženi Mario Kopecki na bass gitari, Dario Horvat na bubnjevima, a virtuoz na klavijaturama je bio Miloš Kovačević. Predstavili su pjesme sa svog posljednjeg albuma, a oduševljena publika je pjevala iz sveg glasa pjesme Motaj kume, motaj, Prepusti se, Tamo negdje iznad krovova kuća pa sve do aktualnog hit singla Daj mi sve. Ispraćeni su gromoglasnim pljeskom i ovacijama par minuta prije jednog sata te su otišli na zasluženi odmor, spremajući se za slušanje nadolazećih bendova.

Oduševljena publika pratila je bend Cota G4 iz sveg glasa

Kratka stanka nije omela okupljene te su oni nastavili uživati u piću i glazbi koja je dolazila iz zvučnika i podizala atmosferu do dolaska legendarnog Hard Timea.


Kiss my ass and go to hell



Oko 1 i po svjetla reflektora se ubrzano pale i gase, napetost u publici raste, a atmosfera je i više nego ugrijana. Hard Time samouvjereno vlada scenom te u novoj pomlađenoj postavi nakon odsvirane europske turneje i snimanja live albuma u Zagrebu predstavljaju se u najboljem svjetlu splitskoj publici koja ne trpi prosječne bendove već traže samo najbolje.

Nakon europske turneje i snimanja albuma, Hard Time u Splitu

Frontmen Hard Timea je legendarni i uvijek raspoloženi Gordan Penava – Pišta, gitaru neumorno razara najmlađi član benda Ivan Mihaljević – Miha koji i zatvorenih očiju doslovno prži gitaru, na bass gitari se nalazi Majkl Jagunić dok bubnjeve razara sitni, ali dinamitni Davor Keranović. Uistinu su dali sve od sebe i prikazali svu raskoš svog talenta, a ujedno i žestinu kojom plijene pozornost okupljenih. Obojenom su se orili njihovi stari hitovi poput Hoću sad i hoću sve, Nema povratka, Ja nisam normalan, Radostan dan, a publiku je osvojila unplugged verzija pjesme Everybody wants to be alone te im se na pozornici odvažno pridružio i nepozvani gost iz publike koje je zapjevao iz petnih žila. Pišta je bio fasciniran atmosferom i priznao je kako mu je splitska publika najbolja te je pjemsu Kiss my ass and go to hell posvetio svim rockerima i metalcima koji su neopravdano izostali s ove rock fešte koja se jednostavno ne smije propustiti. Dva i pol sata poslije ponoći Hard Time završava svoju misiju i pokušava otići s pozornice, no Splićani su neumoljivi i zovu na bis, a oni im uzvraćaju žestokom verzijom pjesme Highway to hell koja publiku baca u trans.


Vjerni čopor Osmog putnika



Najveću pozornost svakako je zaslužio najstariji hard & heavy bend u državi koji ove godine slavi 23 godine postojanja – Osmi putnik. Brojni poklonici ovog benda konačno su došli na svoje, a pred binom je zavladala neviđena gužva. Atmosfera je na vrhuncu, stropovi se znoje od napetosti i iščekivanja, pivo se toči u hektolitrima, a među okupljenima se već lagano pjevuše brojne uspješnice putnika. Tada na scenu furiozno stupa Dean Brkić – Clea, a iza njegovih leđa čvrsto stoje Davor Gradinski – Dado, Bojan Antolić – Božo te Mirjan Jovanović – Tošo koji jedva čekaju porokati Obojenu i baciti u trans svoj vjerni čopor.

Koncert otvaraju pjesmom Šta je tebi, a zatim redaju nepresušne hitove jedan za drugim. Svi pjevaju kao jedan, a iz svježe namočenih grla i dugo pripremanih glasnica bruje pjesme Srce od kamena, Mi smo majstori, Čopor ide u raj, pa žestoka obrada pjesme grupe Metak Da mi je biti morski pas, zatim Ulična molitva pa sve do pjesama s posljednjeg albuma Živ i ponosan, Ti i ja (Durko), Dajem što tražiš da bi koncert zaključili urnebesnom izvedbom megahita Glasno, glasnije koja je publiku doslovno bacila na koljena i pokorila.

Ovakvi događaji kronično nedostaju Splitu, a sinoć je splitska publika dokazala koliko cijeni alternativnu scenu koju treba njegovati i pružiti priliku mladim bendovima da napreduju i ostvare toliko željeni uspjeh.

► album u foto galeriji by Zvina


napisao/foto: Frenk