Splitski europski zaveslaji

29_04_2008
Splitski europski zaveslaji

Regatnom stazom u Spinutu 3. svibnja zaveslaje će raditi veslači više od 25 <strong>osmeraca</strong> europskih sveučilišta među kojima će biti i vječiti rivali Oxforda i Cambridgea. U podne nedjeljnog jutra ispred Rive, na 220 metara dugoj stazi, održat će se veslački spektakl - utrka legendi.

Uporni veslači nakon mukotrpnih zimskih priprema treniraju i podižu formu za nadolazeća natjecanja pa i Olimpijske igre u Pekingu, koje su vrhunac sezone i dolaze kao šlag na kraju cijele priče. No, prava poslastica za sve ljubitelje ovog sporta, ali i one koji se to tek spremaju postati, sprema se i u Splitu. Sedma Međunarodna veslačka regata Svetog Duje održat će se prvog vikenda svibnja na regatnoj stazi u Spinutu i u gradskoj luci ispred Rive.

„Već četvrtu godinu u Splitu imamo prve ekipe Oxforda i Cambridgea. Popularnost Boat Race je temeljena na tradiciji, a revanš u Splitu se ponavlja i postaje svojevrsna nadogradnja tradicionalnog okršaja. Što se tiče revijalne Utrke legendi, odaziv potencijalnih sudionika nikad nije bilo veći, svi žele biti dio spektakla na Rivi, bit će to opet prava revija svjetskih i olimpijskih medalja. Sve to nosi za sobom i sve veće zanimanje engleskih medija....“ - kazao je Luka Grubor, jedan od zaslužnih što četvrtu godinu za redom najjače sastave Oxforda i Cambridgea mjesec dana nakon njihovog obračuna na Temzi gledamo u gradu pod Marjanom.


Zaveslaji europskih sveučilišta



Regatnom stazom u Spinutu 3. svibnja zaveslaje će raditi veslači više od 25 osmeraca. Pored Oxforda i Cambridgea nastupiti će i ostala brojna europska sveučilišta, te domaće sveučilišne i fakultetske ekipe. Kvalifikacije počinju u 9:00 sati, a one najzanimljivije finalne utrke u 16:30 sati.

Prošlogodišnji veslački šušur u Spinutu

Cilj ove velike manifestacije je izgrađivanje svijesti o važnosti njegovanja sporta na fakultetima, te doprinos da Sveučilište u Splitu, u najsportskijem gradu na svitu, među nacionalnim sveučilištima postane lider u objedinjavanju sporta i fakultetskog obrazovanja.

Gužva uz rub rive zbog utrke legendi

Utrka legendi



U podne nedjeljnog jutra ispred Rive, na 220 metara dugoj stazi, održat će se veslački spektakl – utrka legendi Oxforda, Cambridgea i Splita. U tri čamca će nastupiti nosioci preko 30 olimpijskih i svjetskih medalja, krema svjetskog veslanja. Malo će teže biti uhvatiti dobru gledalačku poziciju, a ne upast' u more ;)

napisao: Frenk
foto: B. Perlain