Plesna čarolija - odgođena

26_04_2008
Plesna čarolija - odgođena

U utorak navečer na Peristilu se slavi <em>Svjetski dana plesa</em>! Plesna čarolija započet će starim splitskim plesom pa preko valcera, tanga, brake dancea završiti trbušnim plesom. Dopustite da vas ples začara… <font color="#ff0000"><strong>ODGOĐENO ZA 09.05.<br /> </strong></h3>

Zbog nepovoljne vremenske prognoze koja za utorak najavljuje pljuskove, proslava Dana plesa je – odgođena. No, nema mjesta razočarenju... Novi termin je 09.05. ;)

U utorak navečer na Peristilu se slavi Svjetski dana plesa! Info zona organizira proslavu sa željom da ples približi prvenstveno mladima, ali i da se na jednom mjestu, s istim ciljem okupe različite generacije, ljudi, stilovi i sve ono što nas čini različitima. U višesatnom programu uživat ćemo u plesnim koracima splitskih KUDova i plesnih klubova, ali i drugih sugrađana željnih gibanja. Na carskom trgu na kojem se vješto isprepliću arhitektonska razdoblja i pod čijim se arkadama miješaju ljudi svih generacija i narodnosti, u jednoj noći sjedinit će se i različiti plesni stilovi.

Plesna čarolija započet će starim splitskim plesom pa preko valcera, tanga, brake dancea završiti s trbušnim plesom. Dopustite da vas ples začara - dođite letjeti, vrtjeti se, cupkati, skakati, drmati… uhvatite ritam koji vas giba.


Svjetski dan plesa obilježava se 29. travnja od 1982., kao uspomena na rođendan začetnika modernog baleta Jean Georges Noverrea. Osnovna ideja je da se na taj dan podsjeti javnost na ovaj umjetnički oblik te uživa u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Svjesno ili ne, sve i svatko pleše. Mala indijanska djevojčica u svom prvom pozivu kiše, kraljevski pingvin na južnom polu, ptica u letu, listić na vjetru, sjena na prozoru, titraj vatre ili plesač na sceni. Sve nam to poručuje koliko je ples beskrajno područje – samo ga treba primijetiti! Tada on postaje način života i daje svemu neki unutarnji ritam! Zato, dragi naši, uhvatite ritam, pozdravite sunce, laka točka gore, centar na mjesto i natrag u dvoranu!
učenici 4. A Srednje škole suvremenog plesa Ane Maletić

Običaj je da se toga dana čita međunarodna i nacionalna poruka koju pišu istaknuta imena svijeta plesa. Ovogodišnju hrvatsku poruku napisali su učenici 4. A Srednje škole suvremenog plesa Ane Maletić iz Zagreba, a međunarodnu poruku napisala je Južnoafrikaka Gladys Faith Agulhas.

Duh plesa nema boje, nema određeni oblik ili veličinu on obuhvaća moć ujedinjenja, snage i ljepote koji se nalaze u nama.

Svaka rasplesana duša, mlada, stara, osoba koja živi s nekim nedostatkom stvara i preobražava ideje u pokretnu umjetnost koja mijenja život. Ples je zrcalo koje odražava nemoguće koje je učinjeno mogućim. Svi ga mogu dotaknuti, čuti, osjetiti i doživjeti.

Zvukovi iz naših srca i duše naš su ritam, Svaki naš pokret otkriva povijest svijeta. To je element u kojem ljudski duh može obuhvatiti krajnju Slobodu.

Uvijek kada nam se dotaknu ruke, dogodi se nešto lijepo. Ono čega se duša sjeća, tijelo oslikava pokretom. Ples je stoga ljekovita snaga dostupna svima, Vi ste moje oči, a ja sam vaša stopala.

Slavite međunarodni dan plesa. Svoju strast za plesom upotrijebite da jedni druge izliječite, Ujedinite vašu plesnu zajednicu i što je najvažnije, budite najbolji što možete biti sami po sebi. Svi se možemo ujediniti kroz snagu i duh plesa.
Gladys Faith Agulhas

Iako plesati znaju i biljka, životinja i plamen preporučamo vam da na ovu proslavu za partnericu ili partnera dovedete ljudsko biće, eventualno sjenu ;)