Zašto Split, zašto Mediteran?

15_04_2008
Zašto Split, zašto Mediteran?

"Nastojat ćemo stvoriti festival kojeg će publika smatrati <em>svojim</em> festivalom. Želimo da festival živi Split, ali i da Split živi festival. Split bi dobio festival jedinstven na nivou čitave Hrvatske." - najavljuje svoje planove mlada ekipa organizatora.

“Festival smo pokrenuli jer smatramo da Split ima veliku potrebu za ovakvim tipom manifestacije. Kao drugi grad u zemlji i kao jedan od najljepših gradova na samome Mediteranu, Split zaslužuje imati još jedan respektabilan međunarodni filmski festival. Naš osnovni cilj je realizirati festival koji će se odvijati u središtu grada Splita, na otvorenim prostorima i koji će tijekom svog trajanja unijeti vrevu i festivalski šušur po splitskim ulicama. Nastojat ćemo stvoriti festival kojeg će publika smatrati svojim festivalom. Želimo da festival živi Split, ali i da Split živi festival.“ – kaže mlada ekipa organizatora.


Ističu da s obzirom na mali broj festivala mediteranskog filma u Europi, ovaj festival ima mogućnost da u kratkom vremenu postane mjesto okupljanja najznačajnijih filmskih ostvarenja Mediterana. Split bi dobio festival jedinstven na nivou čitave Hrvatske, pa bi se lako izdvojio od niza festivala koji prikazuju filmove, pravilno zastupajući svih šest kontinenata. Originalnim idejama, snažnim vizualnim identitetom, marketingom i promocijom festivala, raznim popratnim projektima te međunarodnom suradnjom sa zemljama Mediterana, želimo pozicionirati Split i Hrvatsku kao centralno mjesto mediteranske kulture u regiji.


FMFS - Riječ po riječ

Festival. Fešta, veselje i zabava. Na Mediteranu postoji oduvijek i može ga se iskusiti u raznim oblicima. Ljudima prvenstveno pruža razonodu, a ujedno i na različite načine širi horizonte. Može odvesti publiku tamo gdje možda nikada ne bi otišli sami.

Mediteran. Kolijevka civilizacije i regija koju obilježava raznolikost. Raznolikost povijesti, kulture i tradicije, raznolikost mentaliteta i gastronomije. Često zanemarivan, a u stvarnosti još uvijek neistražen i prepun tajni koje tek čekaju da budu otkrivene.

Mediteranski film. Nešto o čemu se za sada malo zna. Nešto što trebamo naučiti. Filmom ćemo pokušati odgovoriti na pitanja što je to Mediteran i kako da ga zajedno iznova otkrijemo.

Split. Dragulj Mediterana, grad koji se može ponositi svojim jedinstvenim karakteristikama, grad koji odiše raznolikošću i koji živi Mediteran punim plućima. Grad koji se nikada nije ustručavao otkrivati nepoznato.