Prvi zakačeni filmovi

15_04_2008
Prvi zakačeni filmovi

Zlatni globusi i palme krase filmove <em>Diving bell and buterfly</em> i <em>The edge od heaven</em>, prvi ulov službenog dijela programa FMFS-a. Ovi odlični filmovi bave se teškim temama. Prvi prati život  paraliziranog čovjeka koji koristi samo lijevo oko, a drugi prikazuje temu asimilacije imigranata.

Zlatni globusi i palme krase filmove Diving bell and buterfly i The edge od heaven, prvi ulov službenog dijela programa FMFS-a. Ovi odlični filmovi bave se teškim temama. Prvi prati život paraliziranog čovjeka koji koristi samo lijevo oko, a drugi prikazuje temu asimilacije imigranata u zapadno društvo.


Kadar iz zlatnog filma Diving bell and buterfly


Diving bell and the butterfly

r. Julian Schnabel
Francuska, SAD, 2007., 112'

Film je snimljen prema autobiografiji bivšeg urednika francuskog izdanja Ellea Jean-Dominique Baubya koji je 1995. u 43. godini pretrpio moždani udar nakon kojeg mu je ostalo paralizirano cijelo tijelo, osim lijevog oka. Koristeći to oko da zabilježi uspomene, Bauby elokventno opisuje stanje svog unutarnjeg svijeta, od psihološkog mučenja zato što je zarobljen u vlastitom tijelu do izmišljenih priča iz zemalja koje je posjetio samo u svojoj mašti.

Film je dobitnik dvije nagrade na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u  Cannesu, ovogodišnji dobitnik dva Zlatna globusa za najboljeg režisera i najbolji strani film, nominiran je za ovogodišnjeg Oscara u čak četiri kategorije među kojima za najbolju režiju i najbolje adaptirani scenarij te za 7 nagrada César.

Film je također pobjednik u različitim kategorijama na još dvadeset festivala sa isto toliko nominacija.


The edge of heaven


r. Fatih Akin
Njemačka, Turska, 2007., 122'

Nakon velikog uspjeha s filmovima Glavom kroz zid, za koji je 2004. godine, između ostalog, nagrađen prestižnim Zlatnim medvjedom, najvišim priznanjem Berlin Film Festivala i nagradom publike na dodjeli nagrada Europske filmske akademije te sjajnim dokumentarcem Prelazeći most: zvuk Istanbula, Akin je na filmsko platno donio još jedno veliko ostvarenje koje se bavi temom asimilacije imigranata u zapadno društvo.

Brojne nagrade za priču koja počinje smrću ljubavnice...

Junak filma je profesor turskog podrijetla čiji otac u Bremenu pijan usmrti ljubavnicu. On putuje u Tursku kako bi financijski pomogao kćeri ubijene, no ne zna da je ona politički radikal koji bježi pred represijom turskih vlasti. Ulogu majke njemačke studentice koja strada u Istanbulu ostvarila je njemačka diva Hanna Schygulla.

Trailer filma The edge of heaven

Film The Edge of Heaven je dobitnik nagrade za najbolji scenarij i nagrade Ecumenical prize na prošlogodišnjem Cannesu, te dobitnik nagrade za najbolji scenarij Europske filmske akademije i jedan od nominiranih filmova za ovogodišnji César u kategoriji stranih filmova.