Znate li tko je ovaj čovjek?

07_04_2008
Znate li tko je ovaj čovjek?

Ja znam da je to gospodin koji dijeli brk Miše Kovača i Mile Hrnića. Da stoji iza organizacije komercijalne turneje klapa i nekoliko poljudskih mega koncerata. No, znam i da je on prvi cajku doveo u Split na velika varata, ali ne bi (ni) <strong>Garciju</strong> na Rivu.

Nije deja vú. Poznati estradni manager Ivica Bubalo ponovno se oglasio. "Nazvao sam 50-ak splitskih glazbenika i urednika, nitko nikada nije čuo za stanovitog pjevača Bruna Sergenta Garciju. Gradonačelnik je dovođenjem nekog anonimca da zabavlja Splićane na njihov najveći dan zabio svima nož u leđa. Izbor Garcije za sv. Duju je grozan, da gori ne može biti" – uzrujan je Glasu Dalmacije prije nekoliko dana obznanio alfa i omega managerstva u Hrvata (kako ga često nazivaju bliski mu novinari splitskih medija).


Ća je Evora kontra Jole?

Potom je provedena anketa među građanima Splita koji su pogledavši sliku i na upit "Znate li tko je ovaj čovjek?" također potvrdili kako ne poznaju stanovitog pjevača. Ekonomist, konobarica, slastičar, defektolog, montažer aluminija, stolar, čak i jedan glazbenik, nikada nisu čuli za stranca kojeg su nam iz Banovine odlučili servirati za koncertno slavlje na Sv. Duju. Pa to je strašno.


Doveli nam Garciu, a mogli smo "na tovaru do oltara" (foto: 24sata)

Redovan je to ritual. Bubalo se već treću godinu za redom oglasi čim se obznani kojeg izvođača ćemo slušati za Dan grada. Tako mu nije odgovarala ni sjajna Cesaria Evora, po guštu mu nije bila ni svjetska atrakcija Gotan Project... što tek reći o Cubismu za maškare ili Coloniji za doček Nove godine (tu je nudio za isti novac i neke izvođače, poput Stavrosa koji je mjesecima prije imao ugovorenu gažu u Aurore). U "zagrebačku školu jaukanja” uvrstio je prije koji tjedan Ninu Badrić, Vannu, Divasice, Natali Dizar.... koje, ako mu je vjerovati, nitko u Hrvatskoji ni ne sluša već su one imaginarna fascinacija medija.

Nije problem zaključiti zbog čega estradni guru bijesni. Jasno je da svoje prijatelje i izvođače na kojima zarađuje treba promovirati, no nitko to ne radi na ovoliko glasan i bezobrazan način. U zamjenu za svjetske world music zvijezde nudi nam imena: Mišo Kovač, Dražen Zečić, Tereza Kesovija, Duško Lokin, Milo Hrnić, Magazin, Jole... i ostalu estradnu gardu. Zaista nemam ništa protiv navedenih izvođača, većina njih zaslužila je svoje mjesto u glazbenoj povijesti, sadašnjosti i budućnosti.


...možda je ipak bolji izbor Duško Lokin? (foto: Slobodna Dalmacija)

No, u anketi koju je prošle godine proveo ovaj portal (gotovo 500 glasača) njih 53% se odlučilo za world music koncert za Sv. Duju, a 47% bi ih radije domaću feštu. Dopustite dakle većini da besplatno upoznaje nove kvalitetne glazbenike, koje zaista rijetko imaju priliku čuti pod Marjanom. Pozdravljam odluku vlastodržaca da Split bar jednu večer bude zaista mediteranska metropola... bez čevapa, poskočica i podigutih ruku pijane ekipe. A za ostale, predlažem nek' gospodin Bubalo, na nekoj drugoj lokaciji organizira besplatnu feštu sa svojim estradnim pulenima.


Nego, znate li tko je Ivica Bubalo?



Ja znam da je to gospodin koji dijeli brk Miše Kovača i Mile Hrnića. Da stoji iza organizacije komercijalne turneje klapa i nekoliko poljudskih mega koncerata. No, znam i da je on prvi cajku doveo u Split na velika vrata. Na Starom placu organizirao je koncert 'kralja dijaspore' Mate Bulića... kojem “izgori borovina dok on je naoružan do zuba” ccccc... nema šta - “ne damo te pismo naša...”. Za istu lokaciju veže se i vjerojatno najveća koncertna sramota ikad doživljena u Splitu. Svirka legendarnog Ray Charlesa na Starom placu, gdje je i samom preminulom izvođaču bilo neugodno jer ga nitko nije čuo...

napisao: Ante Č.

mišljenja iznesena u Govornici ne odražavaju nužno stav uredništva