Bush ti nešto rekao NA TO?

05_04_2008
Bush ti nešto rekao NA TO?

Hrvatska je proteklog tjedna dobila pozivnicu u NATO te ju je treći put posjetio jedan američki predsjednik. Događaji koji, očekivano, izazivaju mnogo rasprava, ali i dvojbi. Forumaška <strong>rasprava</strong> na portalu možda može dati presjek razmišljanja mladih, bar onog studentskog dijela...

Hrvatska je proteklog tjedna dobila pozivnicu u NATO te ju je treći put posjetio jedan američki predsjednik. Događaji koji, očekivano, izazivaju mnogo rasprava, ali i dvojbi. Forumaška rasprava na portalu možda može dati presjek razmišljanja mladih, bar onog studentskog dijela koji prevladava na našem forumu.

Iako se pretežito radi o studentskoj populaciji, pregledom postova očita je prisutnost slabe informiranosti, u velikoj mjeri dezinformiranosti, o NATOu. Na forumu se tako kao argument pojavio i sadržaj famoznog maila koji je cirkulirao internetom, a koji je zbog brojnih dezinformacija u komentaru Poslovnog dnevnika naveden kao primjer šarlatanstva protivnika ulasku.


Forumašima je NATO još u magli
Nerazumijevanje funkcioniranja profesionalne vojske, zablude da se rezultati o 60%tnoj podršci Hrvata ulasku u NATO ne temelje na istraživanju renomiranog instituta, nepoznavanje prava članice da isključivo njen parlament odlučuje o priključivanju vojnim akcijama, mišljenje da svaka članica mora imati savezničku vojnu bazu… samo su neki razlozi zašto su pisani i potpuno promašeni argumenti.

NATO pred Splitom, Hrvatska pred NATOom...

Dobrobiti ulaska u NATO (ne)uspješno su osporene pesimističnim i dramatičnim predviđanjima koja bi uslijedila pristupom, ali i optimističnim razmišljanjem kako na hrvatskom teritoriju više neće biti ratova. Rasprava o referendumu uglavnom se polarizirala oko kvalitete rezultata glasovanja u kojem bi o vojnom i političkom pitanju odlučivalo (ne)dovoljno informirano stanovništvo.

U temi prigodom predsjedničke posjete Hrvatskoj kao da se neće ni naći netko tko će napisati nešto pozitivno o Bushu, no oko značenja samog posjeta mišljenja su podijeljena.