Mali Plamen kao Mali Princ

20_03_2008
Mali Plamen kao Mali Princ

Lutka i njena simbolika vežu se za bajke i djetinjstva, ali lutkarska predstava je odavno prešla okvire djetinjstva i zašla u svijet odraslih. Info zona u suradnji s Gradskim kazalištem lutaka, a povodom Svjetskog dana lutkarstva, <strong>poklanja </strong>10 ulaznica za predstavu Mali plamen.

Lutka i njena simbolika vežu se za bajke i djetinjstva, ali lutkarska predstava je odavno prešla okvire djetinjstva i zašla u svijet odraslih gdje komunicira sa svim mamama, tatama, bakama i djedovima koji tako često izlaze s „dječje“ predstave s iskrom u očima i raširenim osmijehom.

Danas je teško odrediti definiciju pojma lutkarstva jer se ona bitno razlikuje od njegovog nekadašnjeg, konvencionalnog promišljanja. Ono što zasigurno možemo kazati jest da je lutkarstvo oaza gdje buja mašta, a Maštaonica nije rezervirana samo za djecu!


"O zmaju koji je kokice jeo i jednu lažnu princezu sreo" (foto: Andrea)

U našem gradu djeluje najstarije profesionalno lutkarsko kazalište u Hrvatskoj koje je započelo s radom davne 1933. godine. Gradsko kazalište lutaka Split postalo je čvrsta i nezaobilazna točka u lutkarskom zemljovidu Hrvatske što potvrđuju brojni nastupi na lutkarskim festivalima u zemlji i inozemstvu te čitav niz nagrada i priznanja koje je ansambl ovog kazališta dobio.

Želeći afirmirati lutkarske predstave među mladima Info zona je u suradnji s Gradskim kazalištem lutaka, a povodom 21. ožujka, Svjetskog dana lutkarstva, poklanja 10 ulaznica za predstavu Mali plamen. Predstava će se doržati u četvrtak, 27. ožujka u 18 sati, a po Info zonin poklon možete doći svaki radni dan u prostor Info zone. Naravno, poklona ima 10 i to je to, zato požurite :)

Tko voli Malog Princa, zavoli i Mali Plamen (foto: gkl-split.hr)

Mali Plamen je zbirka priča za djecu, i ne samo za djecu, u kojima Dubravka Ugrešić na poetičan način opisuje putovanje Malog plamena koji je težio biti nešto više od obična plamena za paljenje cigareta ili štednjaka. Njegov put je i put Malog Princa, a njegov san je san svakog djeteta, težnja svakog čovjeka. Tko je zaljubljen u Malog Princa, zaljubit će se i u Mali Plamen.

napisao: Medo