Patnje mladog Godota

14_03_2008
Patnje mladog Godota

Optimistične najave o raspisivanju natječaja za članove <strong>Savjeta</strong> mladih već u drugom tjednu siječnja sada postaju smiješne. I kad se konačno osnuje, hoće li jedanaest mladih članova nadglasati vijećničke rasprave?  Ako ne pokušaju, nikad' neće saznat ;)

Optimistične najave o raspisivanju natječaja za članove Savjeta mladih već u drugom tjednu siječnja sada postaju smiješne, a birokratsko otezanje osnivanja Savjeta polako postaje tragično i s upitnim konačnim uspjehom. Za utjehu, Split nije jedini grad koji je davno premašio zakonski rok osnivanja Savjeta do jeseni 2007. godine. Nekima je upitan smisao osnivanja Savjeta usred proračunske godine, no osnivanje Savjeta ili još gore objava natječaja za članova Savjeta u ljetnim mjesecima bilo bi još besmislenije.


Prošlo je skoro tri mjeseca od inicijalnog sastanka
Više od dva mjeseca nakon inicijalnog sastanka za osnivanje Savjeta mladih Komisija za suradnju s mladima Grada Splita donijela je odluku da Grad Split, prema zakonskoj obvezi, osnuje svoje savjetodavno tijelo - Savjet mladih. Tu odluku prihvatilo je i Gradsko vijeće sa samo jednim glasom protiv, SDPovog vijećnika Ljubomira Urlića.
Komisija za suradnju s mladima Grada Splita sastavljena je od jedanaest vijećnika Gradskog vijeća
Sljedeća visoka birokratska prepreka je objavljivanje odluke u Službenom glasniku Grada Splita potom raspisivanje natječaja za članove Savjeta od strane Poglavarstva. Iako su se od posljednje sjednice Gradskog vijeća objavila već dva glasnika, o Savjetu mladih nema ni slova.


Ako donosite direktan profit, možda i ubrzate birokraciju
U svakom slučaju, budući članovi savjeta već su nakon prve odgode odluke o osnivanju morali biti svjesni da ih čeka naporan posao ne žele li već u prvoj godini mandata zaraditi epitet „fikusa“. I kad se konačno osnuje, hoće li jedanaest mladih članova Savjeta uspjeti nadglasati vijećničke rasprave i osvojiti medijski prostor koje nemilice osvajaju teme poput GUPa, Rive ili devijantnog, a ne uzornog ponašanja mladih? Ako ne pokušaju, nikad' neće saznati ;)

napisao: Pile