Istanbul - ime bez značenja

08_03_2008
Istanbul - ime bez značenja

Mnogi kažu kako je Istanbul grad kojeg ćete zavoljeti ili istinski mrziti. Nakon niza imena kojeg su ovom gradu u <strong>povijesti</strong> davali njegovi vladari (najrašireniji su Carigrad i Konstantinopol) današnji naziv Istanbul, zanimljivo je, nema apsolutno nikakvo značenje.

Nakon niza imena kojeg su ovom gradu u povijesti davali njegovi vladari (najrašireniji su Carigrad i Konstantinopol) današnji naziv Istanbul, zanimljivo je, nema apsolutno nikakvo značenje. Živopisan upravo onoliko kakvim ga zamišljate, a možda još i više, s milijunima raznobojnih slika, mirisa, okusa, boja i uspomena, već na prvi pogled i prilikom kratkog boravka će vas, siguran sam, oduševiti. Jer ova metropola kojom su šefovali vladari rimskog, bizantskog i otomanskog carstva, jedini je grad na svijetu na dva kontinenta. Iako je najveći i najpoznatiji, nije glavni grad Turske, no to imidžu ovog živućeg spomenika nimalo ne škodi.

Turske zastave vidljive su na sve strane

Avionom ili s večerom u Sofiji



Direktnom linijom Croatia Airlinesa je najbrže doći do Istanbula, a postoji i dosta jeftina opcija iz Sarajeva. No, time ćete preskočiti čitav niz zanimljivih situacija koje treba doživjeti prilikom proputovanja zemljama istočne Europe. Zato je za one koji preferiraju low budget poprilično povoljna višednevna avantura vlakom preko Beograda i Soluna, a nećete se previše istrošiti ni ako, poput mene, krenete autobusom preko Bugarske. Ukoliko idete busom ili autom, svakako prespavajte u Sofiji… kuna tamo vrijedi više, a za ukupno 20€ taksi vas vodi u centar grada u najbolji restoran na večeru za dvoje s nekoliko rundi pića.

"Kusturičina piš pauza" negdi u Bugarskoj

10 ili 20 milijuna



Iako je po posljednjem popisu stanovništva Istanbul imao nešto više od deset milijuna stanovnika, neke procjene kažu da ih neprijavljenih ima još toliko, pa bi vam savjetovao da izbjegnete korištenje javnog prijevoza, posebice u vrijeme kada ljudi idu na posao ili u školu. Na ulicama su stalno tisuće ljudi, a vrlo brzo upoznat ćete se i s, na prvi pogled napornim prodavačima, koji će se međusobno svađati u čiji ćete restoran ili kafić ući. Imate dojam da pričaju sto jezika, bilo to rukama ili nogama, a svi su toliko ljubazni i nasmiješeni da vam bude neugodno ukoliko ne ostavite nešto napojnice.

Izmjena narodne garde


Prijepodne u haremu



Za vidjeti čitav Istanbul, odvojite minimalno 4-5 dana, ukoliko ne želite da vam po odlasku ostane dojam kako ste napravili tek jedan mali griz u slasnoj torti. Panoramom dominira (al' doslovno) tisuće kupola i minareta, na kojima se vide tragovi svakog od vladara koji su tu stolovali. Primjerice, impresivna Aya Sofia do kraja 4. stoljeća bila je pod rimskom vlašću, te je i dalje  najveća katedrala na svijetu.

Aya Sofia
U međuvremenu je ipak postala džamija, a sada je tek muzej nezaobilazan za svakog tko posjeti ovaj grad na dva kontinenta.

Unutrašnjost najveće (nekada) kršćanske katedrale na svijetu

Iako manje poznata i mlađa, po meni ćete tek kada se upoznate sa Sultnahmetovom iliti Plavom džamijom (jedina s šest minareta) osjetiti pravi islamski Istanbul.

Sultanahmetova džamija
Ulaz je besplatan, a obiđite je u neturističkim satima (npr. u rano jutro) kada možete u gotovo potpunoj tišini bosi hodati po tom ogromnom zdanju.

Cipele u vrećice molim
Osobno ne bih preporučio krstarenjem Bosporom, jer osim što nije jeftino, isto možete vidjeti ako sjednete u taksi ili tramvaj i sjedeći okružite linijom koja vozi obalom.

Most na Bosporu
Također, nećete puno propustiti ako zaobiđite Dolmabahce palaču koja je bila posljednje upravno središte Osmanskog Carstva. U njoj većinu interijera čine pokloni koje su donijeli strani državnici prilikom svojih posjeta (najveći luster na svijetu koji je poklon engleske kraljice i sl.). Dolmabahce je pravi dokaz da je i tadašnja Truska, upravo poput ove današnje, silno željela biti što bliže Zapadu.

I od vjerskog turizma može se živjeti
Zato ne štedite vremena ni novca za temeljito obići Topkapi, raskošnu palaču sultanove obitelji, gdje se, osim predmeta koji su korišteni, mogu vidjeti prostorije gdje su spavali, jeli, kuhali i odmarali slavni vladari. Na moju veliku žalost, sultanov harem gdje je uživao s priležnicama u vrijeme našeg boravka u Istanbulu je bio zatvoren. No tješi me što tamo ipak više nema žena, već samo šarene pločice, prozori i kreveti.

Svakako posjetite palaču Topkapi
Od atrakcija koje nisu spomenute u baš svakom turističkom vodiču, preporučio bi Yerebatan Sarnici, stari podzemni vodovod u neposrednoj blizini Aya Sofije i Plave džamije.

Horrorične cisterne Yerebatan

Za kraj dana, nešto prije zalaska sunca, najbolje se popeti na Galata toranj, s kojeg Istanbul imate kao na dlanu. Moja vam je preporuka da odmah po dolasku kupite kartu s označenim atrakcijama i ignorirate stručne vodiče. Većina njih biti će iz susjednih nam država, no osim jezične barijere koja je olakšavajuća okolnost, niti ćete nešto posebno pametno saznati, a ulaznice u muzeje će vam naplatiti dvostruko više nego da to obavite sami.

Za kraj razgledavanja, Istanbul kao na dlanu


Sobe kod babe Kaje



Od tri milijuna turista koji u Istanbul stižu svake godine, najveći je broj prebogatih Rusa i Ukrajinaca kojima na raspolaganju stoji gomila hotela s 5+ zvjezdica. Ako vam luksuzan smještaj ipak nije najbitniji segment putovanja, navodno postoji i velik broj hostela, koji su jeftini i sasvim solidno sređeni. Moja preporuka je pak (h)otel Kaya (www.kayaoteli.com.tr) koji se, osim što je čist i uredan, nalazi u blizini samog centra, a njegove tri zvjezdice će vam biti dovoljne jer ćete ionako većinu vremena provesti u razgledavanju.

(Pre)skupi alkohol



Iako mnogi očekuje kako će u Turskoj jeftino jesti i piti, to i nije baš tako. Pivo (toči se uglavnom Efes Pilsen) košta 2,5 do 4€, a o žestokim pićima ni ne pomišljajte ( u kafićima je tekila 5-7€). Za refužo alkohol ćete se pomučiti jer ga u dućanima – nema (ismijale su nas dvije prodavačice kada smo u supermarketu tražili pivo), već ga morate potražiti u zabačenim ulicama udaljenim od džamije. Njihov tradicionalni Raki svidjeti će se samo onima koji vole bronhi bombone. Istanbul je raj za mesoždere. Čevape i kebabe na sto načina, za naše navike ipak malo previše začinjene, možete kušati na svakom koraku. Za svaku drugu internacionalnu kuhinju, Turci su se pobrinuli da je jako teško nađete, valjda pod motom - kad si u Istanbulu jedi tursko!

Grand bazzar - raj za sve koji se vole cjenkati
Nikako nemojte zaobići Kapalı Çarşıju iliti Grand Bazzar, staru natkrivenu tržnicu s 3000 dućana gdje se može naći, kako to kažu lokalci, sve od iglice do aviona. Glavno i jedino pravilo je - cjenkati se do iznemoglosti. Ako treba vratite se po nešto što želite kupiti i nekoliko puta. Ako on kaže, primjerice, ta majica košta 10€, u startu kažite da za nju nećete dati više od 2€. Nakon deset minuta pregovaranja za 10€ dobiti ćete najmanje 5 majica… i tako satima. Kod prodavača na ulicama pak vrijedi pravilo - nikada ne kupujte ujutro, jer cijene padaju kako se kraj dana približava.

I'll be back



Još jedan mali savjet. U Istanbul izbjegavajte ići tijekom božićnih blagdana i u srcu ljetne sezone. Osim velikog broja turista na sve strane, dočekat će vas i sezonski poprilično podignute cijene.

Plava džamija nudi pravi osjećaj islama
No svaka kuna se definitivno isplati. Jer mnogi kažu kako je Istanbul grad kojeg ćete zavoljeti ili istinski mrziti. Kako sam ja među ovim prvima, za drugi posjet Carigradu već na popisu imam cjelodnevni posjet azijskom dijelu grada, vožnju do Prinčevih otoka, večeru s Mevlevijeevim dervišima i trbušnim plesačicama, opuštanje u pravoj turskoj kupelji, posjet stadionima Bešiktaša, Galatasaraya i Fenerbahčea…
napisao: Cole
foto: Maja D.