Vijećnici uknjiže 15 milijuna kuna

19_02_2008
Vijećnici uknjiže 15 milijuna kuna

Svaki vijećnik dobije oko 12 tisuća kuna mjesečno, i to 9400 na ime stranke, a oko 2500 kuna kao osobnu naknadu, a zastupnice dobiju 10.340 kuna.

Svake godine iz gradskog proračuna se izdvaja nešto više od 3,5 milijuna kuna za financiranje rada političkih stranaka i nezavisnih vijećnika zastupljenih u Gradskom vijeću. Tako svaki vijećnik dobije oko 12 tisuća kuna mjesečno, i to 9400 na ime stranke, a oko 2500 kuna kao osobnu naknadu. Iznos naknade za vijećnice je deset posto veći, pa zastupnice dobiju 10.340 kuna iz proračuna. Ovakvim načinom raspodjele proračunskog novca stranke koje na izborima dobiju svoje predstavnike u Vijeću među sobom raspodijele oko 15 milijuna kuna u četverogodišnjem mandatu, dok svaki nezavisni vijećnik mandat završi s 576.000 kuna na računu. Ponajviše novca slije se u budžet HDZ-a koji na ime 5 vijećnika i 1 vijećnice svaki mjesec dobije 73.000 kuna.
- Dio novca koji dobijemo za stranku trošimo za tekuće potrebe, najam prostorija, plaće za nekoliko zaposlenih, telefon, struju, izbore - kaže HDZ-ov dogradonačelnik Jozo Balić. Splitski socijaldemokrati troše svojih mjesečnih pedesetak tisuća kuna na sličan način.
- Novac dolazi na jedinstveni žiro-račun SDP-a Hrvatske, dio ostaje središnjici, a većim dijelom financiramo mnogobrojne akcije stranke, Foruma mladih i žena. Primjerice, marendu na Matejuški ili razne svečanosti, te izbore, plakate, letke i slično. Imamo i troje zaposlenih u stranci - pojašnjava Vesna Perak Bone, vijećnica SDP-a.
- Vijećnici iz LVM-a svaki mjesec svoje naknade iz proračuna uplaćuju u specijalni fond iz kojeg financiramo opremanje igrališta za naše sugrađane, dobrotvorne akcije i slično - ističe Silvano Bralić.
- HNS daje stranci i polovicu naše naknade od dvije i pol tisuće kuna. Troškovi za najam prostora, telefon, tajnicu i ostalo su veliki. Ovi koji se hvale da daju u dobrotvorne svrhe znaju da nije vijećnička zarada od naknada, već od poslova koje dobivaš ako si na vlasti - tvrdi Joško Dvornik, čelnik HNS-a.
Slobodna Dalmacija, Davorin Perić