Svatko za se projekte pase

20_02_2008
Svatko za se projekte pase

Superatraktivan potez od Zvončaca do Matejuške u GUP-u je označen kao projekt namijenjen uglavnom turističko-hotelijerskim sadržajima koji su urbanisti trebali isplanirati u jednom potezu.

Iako su prije dvije i po godine gradski poglavari pompozno predstavili dugoočekivani splitski GUP, te tom prilikom u najvažniji dokument ucrtali desetak strateških projekata, u posljednju trećinu mandata aktualna gradska vlast ušla je sa sramežljivim učinkom: zgotovljena je tek Riva, koja prema mnogima i nije strateški projekt, a kamoli razvojni kako su joj tepali iz Banovine, dok je s druge strane zbog aljkavosti gradskih urbanista, čini se, nepovratno izgubljena zapadna obala Gradske luke.
Naime, superatraktivan potez od Zvončaca do Matejuške u GUP-u je označen kao gradski projekt namijenjen uglavnom turističko-hotelijerskim sadržajima koji su urbanisti trebali, kako se onda tvrdilo, isplanirati u jednom potezu anketnim natječajem za cijelu luku, te tako zaustaviti stihijsku izgradnju na jednom od najznačajnijih gradskih resursa.

Svjetska franšiza
Međutim, izmjenama GUP-a prvo je omogućena rekonstrukcija i dogradnja hotela “Marjan”, budućeg visokokategornika u vlasništvu splitskog biznismena Željka Keruma, koji bi uskoro mogao preuzeti franšizu svjetskog branda “Plaza”.
Kerumova najveća investicija (veća i od “Jokera”), teška 120 milijuna eura, rast će prema projektu arhitekta Jerka Rošina koji je u nešto većim gabaritima od sadašnjih zamislio čak 270 luksuznih soba i apartmana, wellness i spa-centar, najveći kongresni centar u Hrvatskoj, ekskluzivne butike i restorane... Kerum je nedavno i sam sjeo za bager na gradilištu “Marjana” i najavio otvaranje luksuznog hotela pred kraj iduće godine.
Da su odustali od zapadne obale kao važnog gradskog projekta urbanisti su pokazali i kasnijim izmjenama GUP-a, kada su poduzetniku Zvonku Kotarcu dali zeleno svjetlo za početak realizacije hotela na Dražancu, vrijednog nešto više od deset milijuna eura. Novih sedamdesetak luksuznih soba i 160 parking mjesta, od kojih će neka biti i javnog karaktera, prema Kotarčevim riječima, sada čeka lokacijsku dozvolu.
- Imamo obećanje iz Banovine da bi dozvola mogla stići svakoga dana - tvrdi Kotarac.
Najnovije ignoriranje GUP-a i onoga što je u njemu ucrtano dogodilo se prije dvadesetak dana. Tada su gradski poglavari pozdravili želju investitora da raspiše natječaj za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje hotela “Ambasador” u vlasništvu poznatog nogometnog trenera Tomislava Ivića. “Ambasador”, koji će dijelom biti i faksimilno obnovljen prema naputcima konzervatora, na nešto više od deset tisuća kvadrata imat će također sedamdesetak soba s maksimalnih pet zvjezdica, bazene, kongresni centar, koktel bar...
Slobodna Dalmacija, Leo Kovačić