Svaka škovaca na svoju jarpu

19_02_2008
Svaka škovaca na svoju jarpu

Bacanje svega i svačega u kante za smeće i izvan njih po javnim površinama kako se kome prohtije, ubrzo će postati stvar prošlosti, jer nam u narednih sedam godina predstoje korjenite promjene loših navika kad je zbrinjavanje otpada u pitanju.

Bacanje svega i svačega u kante za smeće i izvan njih po javnim površinama kako se kome prohtije, ubrzo će postati stvar prošlosti, jer nam u narednih sedam godina predstoje korjenite promjene loših navika kad je zbrinjavanje otpada u pitanju. Njih ćemo, želimo li biti dio civilizirane i zakonskom regulativom strogo određene Europe, morati nepovratno baciti u kontejnere. Takve smjernice naime propisuje novi nacrt Plana gospodarenja otpadom Grada Splita, kojeg je za razdoblje od 2007. do 2015. godine izradila tvrtka ‘Ecoina’, a usvojilo Poglavarstvo.
Ono što u spomenutom sedmogodišnjem razdoblju čini okosnicu novog sustava gospodarenja otpadom jest primarna selekcija otpada. Tako bi se broj zelenih otoka za odvojeno prikupljanje različitih vrsta otpada kao što je papir, staklo, PET i metalna ambalaža sa sadašnjih 53 povećao bi se na čak 315, a u planu su još tri lokacije za posebno odlaganje glomaznog otpada te izgradnja kompostane na Karepovcu.

Odvojeno prikupljanje
Svakako je domaćinstvima zanimljiva mogućnost uvođenja odvojenog prikupljanja komunalnog otpada na mjestu njegovog nastanka, koje bi funkcioniralo po principu ‘dvije posude’. Radilo bi se o jednoj posudi za otpad biološkog podrijetla i još jednoj posudi za ostali otpad.
Kako bi sustav za gospodarenje otpadom efikasno djelovao, potrebno je prema Planu osigurati ukupno 177,8 milijuna kuna, od čega je 150,5 milijuna kuna za sanaciju Karepovca i divljih odlagališta, dok je ostatak rezerviran za novi sustav prikupljanja otpada. Grad Split će za provedbu sustava gospodarenja otpadom osigurati 78 milijuna kuna, Plan je od jučer na javnom uvidu u zgradi Banovine, sve do 19. ožujka, a na istom će se mjestu 14. ožujka održati i javna rasprava.
Slobodna Dalmacija, Nikolina Lulić