Sud u predgrađu, pravda na čekanju

20_02_2008
Sud u predgrađu, pravda na čekanju

Rješavanje predmeta bit će usporeno i otežano. Budući da predstavnici Tužiteljstva neće dolaziti na rasprave u većini sumarnih postupaka, to će otegnuti procese, kaže sutkinja Jadranka Luketin s Općinskog suda.

Kazneni odjel Općinskog suda će se iz “Lavčevićeve” zgrade u Bihaćkoj krajem ožujka preseliti u bivšu vojarnu na Dračevcu. Kako je potvrdila sutkinja Jadranka Luketin, voditeljica tog Odjela i glasnogovornica suda, rasprave za razdoblje od 1. travnja nadalje već su se počele zakazivati na novoj lokaciji. Tu će zajedno s Parničnim i Ovršnim odjelom, koji su tamo već smješteni, ostati dok se za potrebe Općinskog suda ne prenamijeni i preuredi bivša “Standa”, a za što se uskoro očekuje dobivanje građevinske dozvole.

Kad ćemo natrag
Suci strahuju da će pravda biti sporija/NIKOLA VILIĆ/CROPIXKada će se vratiti u centar grada, sad se može samo nagađati. O problemu što će Općinsko državno odvjetništvo, koje je stranka u sudskom postupku i koje je smješteno u Palači pravde u Gundulićevoj, od mjesta održavanja rasprava tada biti udaljeno više kilometara, sutkinja Luketin je kazala:
- Rješavanje predmeta bit će otežano i usporeno. Iz ODO-a su već nagovijestili da će u većini slučajeva dolaziti samo na one glavne rasprave na kojima po sili zakona moraju biti, odnosno u redovitim postupcima gdje je podignuta optužnica, a takvih je tek pet do deset posto od ukupnog broja predmeta. Naime, zamjenik općinske državne odvjetnice po zakonu ne mora biti prisutan na raspravama u sumarnim postupcima (kad je podnesen optužni prijedlog, odnosno za djela za koja je zapriječenja kazna do pet godina zatvora). Takvih predmeta je mnogo, a po najavama ODO-a, tako će postupati u do 70 posto slučajeva - veli Luketin.
Tu nastaje problem, objašnjava sutkinja, jer će se time izgubiti smisao sumarnog postupka koji po zakonu ima intenciju da se stranke u postupku, odnosno ODO i okrivljenik, dogovore, među ostalim, i oko sankcije.
- Nakon eventualno postignute nagodbe, stranke se odriču prava na žalbu, čime presuda odmah postaje pravomoćna, a posljedica nedolaska predstavnika ODO-a na ročišta bit će usporena dinamika rada na tim spisima, neće se moći odreći prava na žalbu pa će se teže odmah nakon glavne rasprave dolaziti do pravomoćnih odluka. Time će biti i povećan broj žalbenih postupaka. Upravo zbog dislokacije suda izvan grada, može se očekivati ne samo lošiji odaziv stranaka nego i svjedoka potrebnih za dokazni postupak – kazala je sutkinja Luketin.
Kazneni odjel Općinskog suda u zgradu “Lavčevića” je premješten u listopadu 2006. godine. Uz otežane uvjete rada zbog malih sudnica, stranke je iz suda za vrijeme južine tjerao nesnosan smrad fekalija koji se širio iz toaleta.

Radovi u podrumu
Na Dračevcu će se useliti u prostorije iz kojih u ožujku treba iseliti Županijski sud i Istražni centar, a koji će se zajedno sa Zemljišnikom vratiti u obnovljenu Palaču pravde u Gundulićevoj.
Time će se Županijski sud pridružiti Općinskom i Županijskom državnom odvjetništvu, te USKOK-u koji su se na treći kat sada obnovljene zgrade vratili još u srpnju 2007. godine, dok su radovi od podruma do drugog kata bili u punom zamahu.
Kako je kazao glasnogovornik suda Neven Cambi, suci prvog stupnja Županijskog suda u Palači pravde dobit će svoje kabinete i sudnice. Uređenje velike dvorane za suđenja bit će naknadno dovršeno.
Slobodna Dalmacija, Tanja Gattin Zebić