Na mjestu Mastionice hotel

18_02_2008
Na mjestu Mastionice hotel

U zaštićenom dijelu splitskog središta, na mjestu legendarne Mastionice Domić u Ulici kralja Zvonimira, u ožujku će početi gradnja gradskog hotela s četiri zvjezdice.

U zaštićenom dijelu splitskog središta, na mjestu legendarne Mastionice Domić u Ulici kralja Zvonimira, u ožujku će početi gradnja gradskog hotela s četiri zvjezdice.

Investitor, tvrtka Mimoza, sprema se uložiti pet milijuna eura u hotel s tri apartmana, tri jednokrevetne i 24 dvokrevetne sobe, kaže Jasna Parčin, direktorica Mimoze.

Natječaj iz 1985. godine

Hotel će se graditi prema projektu splitskog arhitekta Vjekoslava Ivaniševića čije je arhitektonsko rješenje izabrano kao najbolje na natječaju organiziranom daleke 1985. godine.

Ivanišević je tada projektirao stambeno-poslovnu zgradu koja zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa nikada nije podignuta, a današnji vlasnik, tvrtka Mimoza, odlučio se za gradnju gradskog hotela.

Od Mastionice obitelji Domić sagrađene krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća danas je ostalo sačuvano samo ulično pročelje, bez vrata i prozora, propale kamene obloge te oštećene žbuke.

Mastionica je podignuta krajem dvadesetih godina 20. st., a stilom nagovještava modernu s karakterističnim velikim otvorima u prizemlju.

Sobe okrenute Petrovoj

Arhitekt ivanišević odlučio je u cijelosti očuvati pročelje. U prizemlju budućeg hotela na četiri kata ukupne površine 2333 četvorna metra ostat će pečenjarnica i urar. U podrumu će biti wellness i fitness s teretanom i saunom.

Kako je Ul. kralja Zvonimira jedna od najprometnijih u gradu, sve će sobe biti okrenute prema Petrovoj. Parkiralište će biti ispred Koteksova nebodera.

U skladu sa zahtjevom konzervatora, investitor je dužan sačuvati slova PARNA MASTIONA. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole, a očekuje se da bi hotel mogao biti dovršen do idućeg Uskrsa, a prve bi goste mogao primiti na ljeto 2009.
Jutarnji list, Duška Čolović