Bura na Firulama

19_02_2008
Bura na Firulama

Bolnički ravnatelj želi svakom od 3500 zaposlenih naplaćivati mjesečno po 10 eura za parking u krugu KBC- a, kako bi se osigurala mjesta pacijentima, dok liječnici prijete obustavom rada.

Liječnici i svi ostali djelatnici KBC-a uskoro bi mogli ostati bez mjesta za parkiranje unutar bolničkoga kruga ako ne budu plaćali mjesečnu naknadu u iznosu od 10 eura. To je, kako doznajemo, prijedlog ravnatelja bolnice prof. dr. Dujomira Marasovića kojim bi se smanjile prometne gužve, ponajprije oko kompleksa Firule, te omogućilo pacijentima da i oni ostave automobil pred bolnicom.

Neka idu autobusom
- Ne samo da svi bolnički djelatnici na posao dolaze osobnim automobilom nego to čine i studenti. Da nam je parkiralište i tri puta veće, bolesnici ne bi imali gdje parkirati. Zbog tog krkljanca put je neprohodan i vozilima Hitne pomoći. Na ovaj način ćemo prisiliti i djelatnike da se više koriste sredstvima javnog gradskog prijevoza. Znam da liječnici i sestre neće biti oduševljeni ovakvim prijedlogom, ali morat ćemo ga provesti u djelo jer drugog rješenja nema - govori Marasović.
Iz podružnice Hrvatskog sindikata liječnika koja djeluje u splitskoj bolnici ravnatelju su odgovorili dopisom u kojem napominju kako su na “uskraćivanje svojih prava” spremni reagirati svim zakonom dopuštenim sredstvima, među ostalima i štrajkom.
- Poslodavac nam je jednostavno dužan omogućiti nesmetan dolazak na posao. Nije stvar u novcu, nego u principu: jednostavno tražimo besplatan parking. Marasović je prvi bolnički ravnatelj u državi koji misli nešto takvo uvesti. Bolnica nam ne plaća ni zaštitnu odjeću, nego je moramo sami kupovati, a sada bi nam naplaćivali i parking. Na to jednostavno ne pristajemo - kaže prof.dr. Božo Bota, predsjednik podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata koja djeluje u KBC-u.
Svakom djelatniku iz Ravnateljstva je stigao i upitnik s napomenom “odgovori obvezni”. Pitalo ih se, između ostalog, o tipu i registraciji vozila, o tome koriste li za dolazak na radno mjesto osobni automobil i ostavljaju li ga tijekom cijelog radnog vremena u krugu bolnice. Zaposlenici nisu morali odgovoriti na pitanje jesu li voljni za korištenje parkinga mjesečno plaćati 10 eura u kunskoj protuvrijednosti.
Budući da na platnoj listi KBC-a trenutačno ima 3500 djelatnika, naplatom parkinga bolnica bi svaki mjesec trebala uprihoditi lijepa sredstva. Tih 35 tisuća eura bi se, kaže Marasović, moglo utrošiti na poboljšanje tehničkih standarda u bolnici, popravak loših instalacija i slično, odnosno svega onoga što u tom trenutku bude potrebno.
Slobodna Dalmacija, Linda Perić