I daltonisti vide boje, zar ne?

06_02_2008
I daltonisti vide boje, zar ne?

"Prika, ovo je predobro!" Slatko sam se nasmijao i rekao: "Znam." Izložba slika Marca <strong>Chagalla</strong> jedna je od najvećih u povijesti Galerije Klovićevi dvori. Split će pričekati dok dobije bar preduvjet ugošćavanja velikih izlagačkih projekata...

Split će pričekati, nadamo se par godina, a ne par desetljeća dok se u trećoj fazi izgradnje Galerije umjetnina unutar bedema Cornaro  dobije cjeloviti suvremeni izložbeni prostor, a time i preduvjet ugošćavanja velikih izlagačkih projekata. Do tada ćemo za velike izložbe morati potegnuti do Zagreba...

2000 i neka: Galerija umjetnina unutar bedema Cornaro

U Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu do 16. ožujka 2008. gostuje izložba čarobnjaka dvadesetog stoljeća, Marca Chagalla, slavnog ruskog slikara koji je promijenio percepciju, značenje i smisao boje kao takve. Vlastitim rukama upravljati kistom i uspjeti prenijeti snove, misli, opsesije i životnu ljubav na platno može samo onaj tko je upio sav med životne radosti i pelin patnje pod svoju kožu.

Stojeći pred njegovim platnom na vlastite oči uvjerio sam se da i daltonisti, gledajući Chagall-ove slike, vide neizmjerno posebne boje. Prijatelj koji je pao sve testove raspoznavanja boja izustio je: "Prika, ovo je predobro!" Slatko sam se nasmijao i rekao: "Znam."

Tajanstvena bića, lebdeći ljubavnici, bog, čovjek, prizori djetinjstva, sve to leti na podlozi kojoj je Marc Chagall bojom udahnuo život.


Tko ne može do Zagreba, neka klika bar po netu
Ima li većeg poklona u mjesecu zaljubljenih za vas i vašu voljenu osobu od ulaznice za izložbu djela čovjeka koji je do svoje smrti oslikavao svijet svoje duše sa ženom koju obožava kao centralnom osi oko koje se sve okreće.

Sve se okreće oko ljubavi i patnje. Marc Chagall je izrekao sve ono za što mi obični ljudi nikada nismo imali riječi. Ne propustite pogledati svoje misli na njegovu platnu.

Izložba slika Marca Chagalla jedna je od najvećih u povijesti Galerije Klovićevi dvori (vrijednost izložbe preko 50 milijuna eura). Cijena pojedinačne ulaznice je 40kn. Za studente, đake I umirovljenike cijena je 30kn, a ako se prethodno najavite i stižete u grupi od desetak osoba, tada je cijena ulaznice 20kn i uz nju (kao grupa) dobivate besplatno vodstvo sjajnih, sposobnih i mladih vodiča.

Informacije i rezervacije stručnog vodstva: 01/485 1926
Marina Viculin (viša kustosica): [email protected]
web: www.galerijaklovic.hr

napisao: Mario