Žnjan bez cesta

26_01_2008
Žnjan bez cesta

Gradnja cesta i kolektora obveza je gradskih službi, koje su na to zaboravile nakon što su od pet investitora, na ime doprinosa, u gradsku blagajnu stavile više od trinaest milijuna kuna.

Dvije stotine splitskih obitelji ne može se useliti u svoje završene stanove izgrađene na jugoistočnom dijelu Žnjana, između ulica Bračke i Lovrinačke, jer na tom području nema pristupnih cesta koje su već odavno dobile nazive Igranska, Tučepska, Primoštenska i Makarska, a nedostaje i fekalni kolektor. Gradnja cesta i kolektora obveza je gradskih službi, koje su na to zaboravile nakon što su od pet investitora, koji imaju sve potrebne dozvole, na ime komunalnog dobrinosa u gradsku blagajnu stavili više od trinaest milijuna kuna. Napomenimo da se taj novac odnosi samo na već izgrađene građevine.
Među obiteljima koje gotove stanove mogu gledati samo iz daljine, stotinu je onih koji su za njihovu kupnju podigli kredite i mjesečno otplaćuju po tri tisuće kuna i više, a uz to su i podstanari, za što plaćaju dodatne dvije tisuće kuna. Ako se zbroje još i krediti za kupnju namještaja, dolazi se do iznosa koji skače u nebo, a i dalje ispada kako ti ljudi, unatoč svim izdacima, samo krivnjom Grada i dalje nemaju trajno riješeno stambeno pitanje.
- Suprug i ja imamo dvoje djece s kojima smo do sada promijenili dvanaest podstanarskih adresa. Da bismo kupili stan od 60 kvadrata na Žnjanu i tako napokon dobili svoj dom i djecu poštedjeli mijenjanja škola i sredina, prije 20-ak mjeseci prodali smo stančić od 40-ak kvadrata koji smo dobili u nasljedstvo, te podigli kredit kod Splitske banke. Od početka izgradnje s iščekivanjem smo pratili napredovanje građevine. Nakon 12 mjeseci ona je gotova, mi joj još uvijek ne možemo prići, a nema ni popratnih kanalizacijskih dionica - govori nam Roberta Barić, prosvjetna djelatnica, supruga branitelja iz Domovinskog rata i još uvijek podstanarka koja je do grla u kreditima.

Aljkava Banovina
Ona dijeli mišljenje mnogih obitelji koje čekaju na useljenje - da je za to kriva jedino aljkava gradska administracija.
- Svakim danom financijska situacija moje obitelji sve je teža. Dio namještaja koji smo kupili na blagdanskim popustima, očekujući da ćemo se brzo useliti u novi dom, razbacan je po garažama i podrumima. Dio je i po našem podstanarskom stanu u kutijama pa izgleda kao da živimo u skladištu. Uskoro nam stiže ostatak namještaja, što će nam povisiti ionako visoke troškove jer ćemo morati iznajmiti garažu da sve to uskladištimo. Koliko će sve to trajati, ovisi o milosti onih koje smo kao građani izabrali u gradsku vlast i koji sigurno nemaju takvih problema. Nije mi jasno zašto uvijek ponavljaju iste greške. Dopuste gradnju, izdaju sve dozvole, naplate sto posto komunalnih pristojbi i onda ih moraš čekati da se smiluju. I ne pomišljaju kako je našim obiteljima – tvrdi Barić.
Slobodna Dalmacija, Tanja Gattin-Zebić