Volonteri s pacijentima u kino

26_01_2008
Volonteri s pacijentima u kino

Dobrovoljci će pomagati pacijentima odvozeći ih od jednog do drugog odjela ili na kemoterapiju, a s njima će gledati i filmove te kazališne predstave. To je sastavni dio terapije.

Veliki projekt uređenja moderne Onkologije u splitskom Kliničkom bolničkom centru primiče se kraju. Takozvani Centar od ljubavi, za koji je, u akciji istog naziva, donacijama prikupljeno deset milijuna kuna, svoja će vrata pacijentima otvoriti već 1. svibnja. Građevinski radovi, zbog kojih je raseljena čitava Onkologija, započeli su, podsjetimo, u rujnu. Dosad je podignuta cijela jedna etaža na južnom dijelu zgrade na kojoj će biti smještena Jedinica za intenzivnu skrb, a postupno se uređuje i prostor predviđen za dnevnu bolnicu za kemoterapiju.

Podstanari na Plućnom
- Već smo pet mjeseci podstanari na Plućnom odjelu, pa im ovim putem zahvaljujemo na gostoprimstvu. Kad se u peti mjesec vratimo na Onkologiju više nam neće biti tijesno jer se ovim radovima povećavaju i smještajni kapaciteti za čak 30 posto. Broj bolesničkih kreveta povećava se s 36 na 46, a gradimo i moderne apartmane u kojima će pacijenti koji to žele moći biti izolirani - pojašnjava dr. Eduard Vrdoljak, predstojnik Odjela za onkologiju.
Predstojnik koji je ponajviše bio angažiran na upoznavanju javnosti s potrebama onkoloških bolesnika, pokreće dvije nove akcije “Anđeli bez krila” i “Za svaki novi dan” kojima bi se u novouređeni odjel trebalo unijeti i malo topline i ljudske solidarnosti.
- Prvom akcijom tražit ćemo volontere koji će pomagati pacijentima, odvozeći ih od jednog do drugog odjela ili na kemoterapiju, ali i s njima pogledati film u kinu ili kazališnu predstavu, povesti ih svojoj kući na nedjeljni ručak i slično. I to je, naime, jedan dio terapije jer je dokazano da se ljudi lakše bore s malignim oboljenjima ako su okruženi ljubavlju i toplinom. Imali smo, naime, pacijente kojima su djeca živjela u drugim gradovima i nitko ih nije redovito posjećivao. Stoga su bili malodušni smatrajući kako više nemaju za koga živjeti - kaže Vrdoljak i dodaje kako već imaju zainteresiranih volontera.
S drugom akcijom “Za svaki novi dan” plan je, dodaje, uključiti čitavu zajednicu u funkcioniranje Onkologije i stvaranje humanijih uvjeta.
- Pekari, ribari i mesari obradovat će svakog dana pacijente svojim proizvodima, cvjećari će pomoći da nam Odjel ne izgleda sivo i hladno... Poanta je da se bolesnicima barem djelomično stvore “uvjeti” normalnog života, onog izvan bolničkih zidova, jer je to jedna od najučinkovitijih terapija. Svoju bolest oni jednostavno ne smiju “nositi” sami - drži prof. dr. Vrdoljak.
Slobodna Dalmacija, Linda Perić