Splićani u pohodu na muzeje

26_01_2008
Splićani u pohodu na muzeje

Nakon što su splitski muzeji lani "prespavali" Noć muzeja, ove godine uložilo se više truda u programe, koji posjetitelje nisu ostavili ravnodušnim. Istina, još uvijek se ne čeka u redu kao pred Klovićevim dvorima.

Nakon što su splitski muzeji lani "prespavali" Noć muzeja, ove godine uložilo se više truda u programe, koji posjetitelje nisu ostavili ravnodušnim. Istina, još uvijek se ne čeka u redu kao pred Klovićevim dvorima, ali pohvalno je i to što su muzeji otvorili svoja vrata građanima.

Prije svega ističemo Muzej hrvatskih arheoloških spomenika i sjajnu organizaciju kustosice Lade Laure - izložba Baš-ti-na Iznenađenje, otkrivanje biste fra Luji Marunu, predstavljanje idejnog rješenja novog postava, ulomak iz predstave Hrvatska kruna te šećer na kraju, evergreen i jazz našeg kolege Tonija Kesića. Bravo, gospođo Laura!

Potom, Galerija Emanuel Vidović koja je organizirala besplatno stručno vodstvo kroz stalni postav, a sve to u režiji blues banda Otprilike ovako. Galerija je također bila "krcata" cijelu večer.

Ništa manja posjećenost i u Etnografskom muzeju, gdje smo u kasnim satima zatekli i gradonačelnika Ivana Kureta.Projekcije dokumentarnog filma o Tibetu i grupa Savannah Expression razlog su bile stalne izmjene posjetitelja, kažu u muzeju, njih oko 1000, baš kao i u prethodnim navedenim muzejima.

Roditelji sinoć nisu djecu ostavljali bakama i djedovima, već su svi zajedno krenuli u "pohod" na muzeje, tako da je prosjek godina posjetitelja splitske Noći muzeja bio od 6-66. Svi su htjeli sve vidjeti. A kad se samo sjetimo prošle skromne godine i isto tako skromnog broja posjetitelja. U biti, za razliku, od prošlogodišnje Noći, ove godine ste teško mogli obići svih 6 muzeja u Splitu.

Svoja vrata sinoć su samo otvorili Pomorski muzej, Prirodoslovni i Kuća slave splitskog sporta.
U Kući slave su nam rekli kako im je planove omela jučerašnja nogometna utakmica, a plan je bio, da se svaki sat vremena mijenja domaćin Kuće. Možda se sljedeće godine krene ranije s planiranjem! Ipak, cjenimo svaki pomak.

Valja napomenuti kako je ulaz u sve muzeje sinoć bio besplatan, a cijene muzejskih suvenira i izdanja snižene. Iako je predviđeno radno vrijeme minimalno do 23 sata, a ovisno o interesu građana i duže, neki su se, prepoznat će se oni već, držali isključivo minimalnog ograničenja.

Napomenimo još kako ste se uz prigodne izložbe, glazbeni i filmski program, u nekim muzejima mogli i zasladiti prigodnom zakuskom.

A ako niste navratili ni do jednog muzeja, svakako to učinite sljedeće godine. Što da Vam kažemo, divan je osjećaj u ponoć piti vino i slušati jazz, a sve to u muzeju.
Radio Dalmacija