GUP na glasanju

25_01_2008
GUP na glasanju

Ministarstvo prostornog uređenja je odbilo dati suglasnost na neke bitne izmjene GUP-a, a Poljaniću ne pada na pamet ispuniti obećanje i podnijeti ostavku unatoč tome što nije poštovao zakonsku priceduru.

Danas će se pred Gradskim vijećem naći dio Izmjena GUP-a koje je Ministarstvo odobrilo, dok će se javna rasprava ponoviti za zahvate koje je Poglavarstvo ubacivalo u Izmjene GUP-a nakon javne rasprave.
Gradski poglavari rekli su da se u radikalne izmjene GUP-a ide zbog poticanja gradskih projekata i olakšavanja gradnje, a gradonačelnik Ivan Kuret je najavio da će se zahvaljujući njima, već iduće godine zaposliti pet tisuća ljudi.
No, sumnje u dobre namjere prema građanima javile su se već u startu. Javni uvid u Izmjene GUP-a upriličen je u vrućem kolovozu, za vrijeme godišnjih odmora, što je već prokušana strategija odrađivanja procedure - s figom u džepu. Sadržaj Izmjena bio je još sumnjiviji. Problematična prekrajanja GUP-a potaknula su neviđenu lavinu kritika, a poglavari su se posvađali gotovo sa svima. Redom: građanske udruge su zbog Izmjena GUP-a organizirale prosvjed pred Banovinom, čija je posjećenost mogla biti puno veća da organizatori nisu traljavo odradili posao. Sukob je otvoren i s Ministarstvom graditeljstva kad je poglavar za urbanizam Branko Poljanić samouvjereno najavio da će podnijeti ostavku ako mu se dokaže da nije poštovao proceduru. Ali, pokazalo se da je to bila laž jer je Ministarstvo ipak odbilo dati suglasnost na neke bitne izmjene GUP-a, a Poljaniću ne pada na pamet podnijeti ostavku.

Pobuna
Gradonačelnikovo obećanje da će otvoriti vrata udrugama također je loše završilo jer udruge nisu zadovoljne razgovorima, već ponovno zovu na prosvjed.
Očajnom odlukom pokazao se potez da se za redizajn narušenog imagea angažira PR agencija “Predikat” čija je suvlasnica članica Velog Mista, Lori Vitaljić. Nekoliko TV emisija na lokalnim stanicama samo je pokazalo gradonačelnikovo nesnalaženje.
Oko Starog placa intervenirala su čak dva ministarstva, prvo je ministar znanosti Dragan Primorac najavio da nema prenamjene igrališta, a onda je čelnik konzervatora Joško Belamarić odlučio zaštititi igralište. Protiv pojedinih zahvata bunili su se i gradski kotarevi, posebice Meje i Visoka.
Poljaniću je jedini stranu držao predsjednik Društva arhitekata Split i bivši član LVM-a Jurica Jelavić, dok je bivši predsjednik Savjeta za prostorno uređenje Jerko Rošin demantirao Poljanićevu tvrdnju da je podržao Izmjene GUP-a.
Unatoč svemu, da danas prođu Izmjene GUP-a, potrebno je imati 13 ljudi u Gradskom vijeću. Koga oni zastupaju?
Slobodna Dalmacija, Sandi Vidulić