Novi labirint i za čitatelje

25_01_2008
Novi labirint i za čitatelje

Konačno u gradu imamo knjižnicu dovoljno veliku da se u njoj možemo izgubiti. U sadržajima ili doslovno, manje je bitno. I najzagriženiji ljubitelji kafićkog druženja mogli bi uvidjeti <strong>prednosti</strong> novootvorenog odjela Gradske knjižnice na Pojišanu.

Stupanjem na snagu Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima kafići će izgubiti u svojoj ponudi pa bi i najzagriženiji ljubitelji kafićkog druženja mogli uvidjeti prednosti novootvorenog odjela Gradske knjižnice na Pojišanu. Udobne fotelje, stolovi, igraonica za djecu, multimedija, dnevni tisak, tjednici, stripovi, more knjiga i besplatni Internet… Za devedeset kuna godišnje? Zvuči predobro da bi bilo istinito!


Računala i besplatni internet  gotovo na svakom koraku
Prostor definitivno ima potencijala, računala su postavljena (gotovo su na svakom koraku, u nizovima, a svako ima i slušalice sa mikrofonom), dobar dio polica u prizemlju je popunjen, čitaonica je otvorena,
Labirinit bez putokaza: već prvog radnog dana jedan zalutali korisnik je primjenio silu kao riješenje i oštetio vrata.
tako da i sada, dok još nisu otvoreni neki sadržaji niti posložen cijeli fond knjiga, svatko može naći ponešto za sebe, ali – razmještaj po etažama je blago rečeno zbunjujuć.

Prostor je neobično osmišljen, tlocrti (obješeni tek na jednom mjestu) ne pomažu previše, oznaka je premalo i nije se problem izgubiti. Knjižničari su voljni pomoći, ali imaju i oni dosta posla, tako da ne mogu izigravati i turističke vodiče.


Lakše se snaći u labirintu knjiga, nego u labirintu hodnika :)

Konfuzija će biti potpuna kada se otvore svi sadržaji, pa ljudi u potrazi za izgubljenim vremenom krenu krstariti iz sobe za mutimediju, preko dječjeg odjela do dvorana za sastanke... Sve se da lako riješiti putokazima, a u međuvremenu – lutati po knjižnici i nije tako loša stvar. To samo znači da konačno u gradu imamo knjižnicu dovoljno veliku da se u njoj možemo izgubiti. U sadržajima ili doslovno, manje je bitno.

napisala: KMaja
foto: Božidar Perlain