Bolnica traži 16 specijalista

22_01_2008
Bolnica traži 16 specijalista

Zbog novih odjela i količine posla, prisiljeni smo pojačati snage, kazuje ravnatelj Marasović koji i dalje drži kako 450 specijalista trenutačno zaposlenih u bolnici i nije mala brojka.

Da u splitskoj bolnici kronično nedostaje liječničkog kadra, konstantno napominju iz strukovnih sindikata.
Ravnatelj KBC-a Split, Dujomir Marasović, i sam je postao toga svjestan kad je donio odluku o raspisivanju natječaja za 16 specijalista koje bolnica uzima na neodređeno vrijeme. Riječ je o dva ginekologa koji će raditi na postupcima potpomognute oplodnje u novom rodilištu, trojici internista, jednom pedijatru, fizijatru, anesteziologu, radiologu, oftalmologu...
- Zbog novih odjela i količine posla, bili smo prisiljeni pojačati snage - kazuje ravnatelj splitskog KBC-a koji i dalje drži kako 450 specijalista trenutačno zaposlenih po raznim odijelima u bolnici i nije tako malo, pogotovo kad se uzme u obzir da oni kao ispomoć imaju i 145 specijalizanata.
Premda su liječnici isticali kako se, kad su u pitanju zahtjevnije intervencije, ne može računati na specijalizante s obzirom da moraju odraditi pet godina staža, ravnatelj Marasović poručuje da stažisti doktore ipak na koncu rasterete dijela posla.
- Na nova zapošljavanja idemo i zbog listi čekanja. Iz tog razloga tražimo jednog specijalista oftalmologije, te jednog pedijatra koji će trećinu vremena raditi na ultrazvuku bubrega i srca, s obzirom da djeca mjesecima čekaju na ove pretrage. Na novi odjel Kardiokirurgije poslali smo tri anesteziologa, pa ih je nedostajalo u drugim operacijskim dvoranama - pojašnjava dr. Marasović.

Novo rodilište
Hoće li još dvojica ginekologa, pored trenutačno zaposlenih na Klinici za ženske bolesti i porode, biti dovoljna za obavljanje svih zahvata najavljenih s izgradnjom novog rodilišta, zanimalo nas je. Podsjećamo kako će se u modernom ambijentu, žene koje to budu zatražile porađati na sve moguće alternativne načine; u vodi, na lopti...
- Od predstojnika Klinike dr. Ivice Tadina, zatražio sam popis potreba na tom Odjelu s obzirom da oni već i sad muku muče s organiziranjem noćnih dežurstava.
Zasad su, prema njegovom mišljenju, dovoljna dva liječnika, no ukaže li se naknadno potreba za još dvojicom, ponovno ćemo raspisati natječaj za ta radna mjesta - zaključuje ravnatelj Marasović i dodaje kako bi u novom rodilištu Splićanke mogle rađati već sredinom ovog ljeta.
Slobodna Dalmacija, Linda Perić