GUP izgurao mlade

22_01_2008
GUP izgurao mlade

Iako je bilo najavljeno da će se na dnevnom redu prve ovogodišnje sjednice Gradskog vijeća naći i točka o osnivanju Savjeta mladih, to se ipak neće dogoditi. Neodrađena tema o izmjenama GUPa istisnula je odluku o osnivanju Savjeta<strong> u veljaču</strong>, u sljedeću sjednicu.

Iako je bilo najavljeno da će se na dnevnom redu prve ovogodišnje sjednice Gradskog vijeća naći i točka o osnivanju Savjeta mladih, to se ipak neće dogoditi. Neodrađena tema o izmjenama GUPa istisnula je odluku o osnivanju Savjeta u veljaču, u sljedeću sjednicu Gradskog vijeća.

Uzimajući u obzir trajanje natječaja od vjerojatno dva tjedna te vrijeme potrebno za odabir članova Savjeta, u optimističnoj verziji Split će imati Savjet mladih do kraja veljače. Zakonska obveza Savjeta je da svoje sjednice održava najmanje jednom u dva mjeseca, no očito je da će članovi Savjeta morati raditi prekovremeno žele li do kraja godine ostvariti konkretne rezultate.

Članak 16.
(2) Program rada savjeta mladih sadrži sljedeće aktivnosti:
  • sudjelovanje u kreiranju i praćenju provedbe lokalnog programa djelovanja za mlade,
  • suradnja s drugim savjetodavnim tijelima mladih u Republici Hrvatskoj i inozemstvu,
  • konzultiranje s organizacijama mladih o temama bitnim za mlade,
  • suradnja s tijelima jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave u politici prema mladim.
(3) Program rada savjeta mladih sadrži i ostale aktivnosti važne za rad savjeta mladih i poboljšanje položaja mladih.

Koliko visoko će Savjet postaviti letvicu očekivanja, pokazat će na prvoj sjednici kada dogovori program rada. Na dinamiku rada svakako će utjecati i činjenica da će do početka ljetne fjake ostati svega tri mjeseca rada. Hoće li Savjet biti taj koji će uspjeti stvoriti atmosferu u kojoj će pitanja mladih biti i javnosti i gradskim vijećnicima barem približno zanimljiva kao pitanja urbanog planiranja grada?

napisao: Pile