Varoški pazarić nedostojan!?

18_01_2008
Varoški pazarić nedostojan!?

Sociologinja dr. Inge Tomić-Koludrović drži da će se ‘brisanjem’ pazara kod Realke i Starog placa, bez planiranja alternativnih lokacija, gradska jezgra pretvoriti u mrtvu ljusku.

Dva pazara u središtu grada uskoro će nestati da bi na njihovim mjestima niknuli poslovno-stambeni i hotelski sadržaji. Prvi je “Bili pazar” kod Realke, na kojem se prodavala perad i drugi lako kvarljivi proizvodi, a kojeg će “pomesti” hotel i stanovi investitora Zvonka Kotarca. Drugi je zeleni pazar kod Starog placa, njega je Poglavarstvo proglasilo - nedostojnim! Zato će, prema izmjenama GUP-a, na njegovom mjestu niknuti stambeno-poslovna zgrada.
Poglavarstvo nije zasad predvidjelo zamjenske lokacije na kojima će se kupovati roba s tržnica kod Realke i na Starom placu. Dapače, na svojedobne kritike da Grad, s pogodovanjem investitoru koji želi graditi na atraktivnoj lokaciji kod usjeka pruge ugrožava ljude slabije kupovne moći - jer će ostati bez Bilog pazara, a neće dobiti zamjenski, poglavar za urbanizam Branko Poljanić je medijima rekao da se problemi socijale neće rješavati u gradskoj jezgri.
Sociologinja dr.Inge Tomić-Koludrović drži da “brisanje” pazara kod Realke i Starog placa, bez planiranja alternativnih lokacija za tržnice, pokazuje da je na djelu stihijski urbanizam koji je opasan za identitet Splita.
- Radi se o uništavanju sadržaja i raznolikosti ponude u centru grada. Time se građane demotivira da dolaze u središte grada. Njih usisavaju trgovački centri izvan središta. Tako će se jezgra pretvoriti u mrtvu ljusku u kojoj, osim poslovnih prostora, neće biti vitalnih sadržaja. Ovo osiromašenje sadržaja je vrsta polaganog ubijanja grada koje se događa jer se planiranje svodi na parcijalne interese, a ne sagledava se širi kontekst u kojem Split funkcionira. Ispada da se Poglavarstvo i konzervatori više brinu za travu na Starom placu nego za ljude; igralište se planira zaštititi kao spomenik, a ne kao živi sadržaj - smatra Tomić-Koludrović.
Slobodna Dalmacija, Sandi Vidulić