Nestalo lijeka protiv cigareta

18_01_2008
Nestalo lijeka protiv cigareta

Zavladala je prava pomama za preparatima koji olakšavaju odvikavanje od pušenja, a u većini od četrdesetak državnih i privatnih ljekarni u gradu zbog povećane je potražnje ponestalo zaliha cijenom najprihvatljivijeg lijeka.

Nakon najave novog Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima, među Splićanima je zavladala prava pomama za lijekovima i preparatima koji olakšavaju odvikavanje od pušenja, tako da posljednjih pet dana obilaze ljekarne u potrazi za tim sredstvima. Naime, u velikoj većini od četrdesetak državnih i privatnih ljekarni u gradu zbog povećane potražnje ponestalo je zaliha cijenom najprihvatljivijeg lijeka Nicorete flastera, koji košta 106 kuna.
- U naših četrnaest ljekarna prije pet, šest dana nestalo je svih zaliha ovoga flastera koji se zalijepi na kožu pa, postupno smanjujući, pušta nikotin u organizam te na taj način pomaže odvikavanju organizma. Prije nekoliko mjeseci prodaja je bila otprilike dva pakiranja tjedno, a u zadnje vrijeme se povećala, pa bismo prodavali najmanje pet pakiranja dnevno - rekao nam Mate Portolan, predsjednik Ljekarničke komore i zamjenik voditelja Ljekarne Grad.
Portolan ističe da postoji više razloga povećane potražnje za sredstvima za odvikavanje od pušenja.
- Reklamna kampanja Ministarstva zdravstva, koja se vodi posljednjih godina, je, izgleda, utjecala na svijest o opasnostima pušenja. Tomu je pridonio i velik broj oboljelih od raka pluća. Na koncu, ove nove zakonske uredbe koje je najavila Vlada ponajviše su utjecale na to da se velik broj naših sugrađana konačno odluči za odbacivanje nikotinskog otrova. Problem nedostatka Nicorete flastera je nastao zbog prevelike potražnje širom Hrvatske, ali očekujemo da će nova pošiljka stići sljedeći tjedan - kazao nam je Portolan.
U jednoj od trideset privatnih ljekarna u gradu također su primijetili novi trend među Splićanima.
- Od najava o zabrani najmanje duplo se povećao broj upita, a i prodaja ide odlično. Flasteri idu najbolje i najviše se traže, s time da je Nicoreta nestalo otprije desetak dana, dok istoimene žvake idu nešto slabije - obavijestila nas je Dragana Juričko iz Ljekarne “Olujić” na Matejuški.
Slobodna Dalmacija, Davorin Perić