Država vratila sporne izmjene

17_01_2008
Država vratila sporne izmjene

Na sastanku u Zagrebu zaključeno je da će se javni uvid ponoviti za lokacije koje su ubačene nakon javne rasprave. Za ostale izmjene GUP-a Ministarstvo dalo suglasnost.

Premda je mjesec dana tvrdio kako za najnovije izmjene splitskog GUP-a nije potreban javni uvid, te da je u protivnom spreman dati ostavku na mjesto člana Poglavarstva za urbanizam, Branko Poljanić ostao je na funkciji prvoga gradskog urbanista iako ga je Ministarstvo prostornog uređenja u utorak demantiralo vrativši sporne amandmane Poglavarstva na javnu raspravu.
Poljanić ni jučer nije želio priznati kako se dogodila “greška u koracima” i nepotreban sukob s Ministarstvom.
- U Ministarstvu je potvrđeno da Grad nije pogriješio u proceduri prilikom donošenja izmjena i dopuna GUP-a. Grad je prihvatio sugestiju Ministarstva da oni amandmani koji nisu bili obuhvaćeni prijedlogom Plana, niti obrađivani u javnoj raspravi budu predmet nove izmjene i dopune GUP-a - poručio je Poljanić.
Naime, na zagrebačkom sastanku članova Poglavarstva s ministricom Marinom Matulović-Dropulić zaključeno je da će se javni uvid u izmjene GUP-a ponoviti samo za one lokacije koje je Poglavarstvo ubacilo nakon javne rasprave. Za ostale dijelove GUP-a Ministarstvo je dalo suglasnost, te je time zaključen sukob oko procedure između Grada i Ministarstva.

Znakovito priopćenje
Znakovito, u priopćenju iz Banovine se poručuje kako im je Ministarstvo priznalo da su radili sve po zakonu, ali da su poglavari uvažili preporuku Ministarstva da se ponovi javni uvid za one lokacije o kojima se građani nisu mogli izjasniti.
Istina je ipak malo drukčija: Poglavarstvo je još pred nekoliko dana tvrdilo kako zakonom nije propisana potreba da se ponavlja javni uvid i da stoga on nije ni potreban. Čak su tvrdili da se ponovljeni uvid može raditi samo za detaljne planove, i to tek u određenim okolnostima, a nikako za GUP. Ministarstvo je odbilo dati suglasnost bez ponovljenog javnog uvida pozivajući se na to da Poglavarstvo nije djelovalo u skladu s “Uredbom o javnoj raspravi u postupku donošenja prostornih planova”. Dakle, nikako ne stoji da su u Zagrebu priznali da Poljanić i društvo rade sve po zakonu.
Naime, ne radi se o “preporuci Ministarstva” da se ponovi javni uvid, nego o tome da je Ministarstvo dalo svoju suglasnost samo na onaj dio izmjena GUP-a koji je prošao javnu raspravu, i to pod uvjetom, kao stoji u priopćenju iz Ministarstva, da se ono što nije prošlo javnu raspravu isključi iz materijala koji će ići na Gradsko vijeće.
Slobodna Dalmacija, Leo Kovačić i Sandi Vidulić