Poplave na Visokoj

14_01_2008
Poplave na Visokoj

U pomoć zvali vatrogasce koji su im rekli da oni ne interveniraju ako razina vode nije dosegnula pola metra.

Čitav stan nam je poplavio, više od pedeset centimetara vode prekrilo je parkete u sobama i dnevnom boravku, a žalosno je što nitko od nadležnih službi nije reagirao. U pomoć smo pozvali vatrogasce koji su nam rekli da ne mogu ništa uraditi ako razina vode nije dosegnula pola metra. Dežurna služba “Vodovoda” pojavila se tek pet sati nakon dojave o poplavi - potužio nam se uzrujani Ivan Omrčen koji živi u prizemlju kuće na adresi Krbavska 25. Do nezgode je došlo, kako kaže Omrčen, jučer u 4 sata ujutro, kada je voda iz šahta na ulici, zbog kiše koja je padala te večeri, doprla do njegova i stana još dviju obitelji u prizemlju iste kuće.
- Iako smo plivali u vodi, dežurni čovjek iz “Vodovoda” došao je tek u 6.30 sati i ustanovio da nam ne može pomoći. Cisternu koja je trebala isprazniti šaht poslali su tek u 9.30 sati. Na kraju smo sami ispumpali vodu i riješili problem - ispričao je Omrčen, dodajući da stanare u Krbavskoj ulici najviše ljuti to što se šahtovi za oborinske vode ne čiste redovito. Naime, njegova susjeda Kate Kušeta još je prije mjesec dana upozorila odgovorne da bi tri šahta koji se nalaze u Krbavskoj trebalo očistiti, no očišćen je samo jedan.

Nema noćne smjene
- Ako mi plaćamo komunalije, onda mislim da imamo pravo očekivati da službe za održavanje odrade svoj posao. Pitanje je još i tko će mojoj i drugim dvjema obiteljima nadoknaditi štetu koju je voda prouzročila - ogorčen je Omrčen.
Iz gradskog komunalnog poduzeća “Vodovod i kanalizacija” potvrdili su nam kako je zbog velike kiše došlo do začepljenja odvodnih kanala u Krbavskoj ulici broj 25 A i 25 B, no intervencija se nije mogla odraditi u vrijeme poplave jer, kažu, noćna smjena ne postoji. Dežurstvo počinje tek od šest ujutro, a dodatni im je problem u slučaju potrebe organizirati specijalno vozilo, odnosno cisternu.
Je li se poplava mogla spriječiti na vrijeme i zašto postoje navedene teškoće, nismo uspjeli doznati jer nadležne službe ne rade nedjeljom.

Slobodna Dalmacija, Antonija Žaja