Otpremnine

14_01_2008
Otpremnine

Iz ‘Vodovoda’ je s pozamašnim otpremninama otišlo čak 60 radnika, a Uprava će se na isti način “riješiti” još njih dvadesetero. U ‘Lovrincu’ nitko ne želi u prijevremenu mirovinu, kaže direktor Bilobrk.

Za razliku od direktora komunalnih tvrtki koji su, ako je suditi po slučaju Miroslava Buličića, nekadašnjeg prvog čovjeka gradske “Čistoće”, s pozamašnim otpremninama dobro unovčili nekoliko godina rukovođenja poduzećem, radnici baš i nisu takve sreće. Djelatnici ove tvrtke koji odlaze u prijevremenu mirovinu ili su proglašeni viškom maksimalno, naime, mogu zaraditi 75 tisuća kuna, kako je propisano kolektivnim ugovorom “Čistoće”. Alen Ćurin, direktor poduzeća, čak najavljuje kako je priča s otpremninama završena, tako da će radnici u mirovinu vrlo skoro odlaziti bez ičega.

Najbolje u ‘Vodovodu’
Jedini koji se nemaju zašto buniti jesu radnici “Vodovoda i kanalizacije”. Svi oni koji su željeli otići u mirovinu ili su proglašeni tehnološkim viškom, a imaju 30-40 godina radnog staža, zaradili su oko 200-300 tisuća kuna. U ovom se komunalnom poduzeću otpremnina računa tako da se tromjesečni prosjek primanja množi s godinama radnoga staža. Ako radnik prima mjesečnu plaću u iznosu od sedam tisuća kuna, a u VIK-u radi 40 godina, u mirovinu ide “teži” za čak 280 tisuća kuna. Otpremnine je u “Vodovodu”, otkad je na njegovo čelo došao direktor Marijan Ricov, dobilo 60 ljudi, a tehnološkim viškom proglasit će se još njih 20. Predsjednik Nadzornog odbora VIK-a Gordan Pintar tvrdi kako je upravi isplatljivije podijeliti toliko otpremnina nego držati po tri čovjeka na jednom radnom mjestu.
U “Prometu” su, također, široke ruke, pa svojim radnicima otpremnine zaračunavaju jednako kao i u VIK-u. Radi se, međutim, o manjim svotama s obzirom na to da su prosječne plaće u ovom gradskom poduzeću skromnije nego u Vodovodu. Pri odlasku u redovitu mirovinu uprava nagrađuje djelatnike s tri prosječne plaće.
U “Stano-upravi” djelatnik proglašen viškom dobiva tek zbroj svojih šest prosječnih plaća, bez obzira na godine staža. Ako se uzme u obzir da se prosječna plaća u ovom poduzeću kreće oko 6000 kuna, radi se o iznosu od 36.000 kuna. U redovitu mirovinu radnika “Stano-uprave” ispraća se sa 7000 kuna.
Direktor “Lovrinca” Petar Bilobrk kaže kako u svome mandatu, dakle u protekle dvije godine, nikomu nije dao otpremninu jer u penziju nitko ne želi prije vremena, a viška radnika nemaju. Dapače, svake godine raspisuju novi natječaj za grobare.
Slobodna Dalmacija, Linda Perić