KBC:dva milijuna kuna duga vode

11_01_2008
KBC:dva milijuna kuna duga vode

Među dužnicima tvrtke ‘Čistoća’ nalazi se KBC, a slijedi ‘Konstruktor inženjering’ s dugom od 26 tisuća kuna i Željezara sa sto tisuća kuna. ’Le Meridien Lav’ duguje 90 tisuća kuna.

Neplatiše komunalija trn su u oku gradskim poduzećima, posebno kada su dužnici uspješne tvrtke i ustanove. Jedan od dužnika je Klinički bolnički centar Split koji “Vodovodu i kanalizaciji” duguje gotovo 1,9 milijuna kuna, dok su dugovi prema tvrtki “Čistoća” nešto manji i iznose 294 tisuće kuna.
Na popisu najvećih dužnika splitskog VIK-a nalaze se i “Kaštelanski staklenici” čiji je dug prešao iznos od 8,7 milijuna kuna, slijede Željezara Split s oko 2,3 milijuna kuna duga, spomenuti KBC Split, te Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i “Dalmacijavino” pojedinačno s oko 1,5 milijuna kuna dugovanja.

Mali potrošači

U “Elektrodalmaciji” su nam kazali kako nemaju problema s velikim, već malim potrošačima koje je, kada je u pitanju redovito plaćanje, znatno teže disciplinirati.
- Nemamo velikih dužnika, što je rezultat kvalitetnih mjera koje poduzimamo. Uglavnom se plaća u roku, jer u slučaju neizvršavanja svojih obveza stranke plaćaju zatezne kamate koje su poprilično visoke. Većina je shvatila da se isplati biti redoviti platiša naših usluga - pohvalila nam se Smiljana Županović, voditeljica Službe za odnose s potrošačima splitske “Elektrodalmacije”.
U tvrtki “Čistoća” situacija je nešto lošija, jer, kako nam je rekla Ljubica Vrdoljak, šefica operativne službe, vrlo često ne plaćaju upravo oni koji imaju novca za podmirenje računa.
Na vrhu liste dužnika nalazi se KBC Split, a slijedi “Konstruktor inženjering” koji “Čistoći” duguje oko 262 tisuće kuna, Željezara Split s oko 98 tisuća kuna, te jedini hotel u okolici grada koji se može pohvaliti s pet zvjezdica - hotel “Le Meridien Lav” s dugom od 91 tisuću kuna.
- Najviše me boli dug “Konstruktor inženjeringa” koji nema novčanih problema. Angažiraju se za izvođenje radova koje plaća Grad, a oni sami ne plaćaju gradskom poduzeću - ustvrdila je Vrdoljak.
Slobodna Dalmacija, Sandra Lapenda