Bez Oliverovih naočala

11_01_2008
Bez Oliverovih naočala

Izložba koju u Domu mladih možete pogledati još do 21.01. posvećena je nepravedno zapostavljenoj <strong>umjetnosti</strong>.&#160; Možda i nije najsretnije postavljena i možda su i neki drugi naslovi trebali biti uokvireni, ali je dobar podsjetnik na drugo vrijeme i drugačiji odnos prema glazbi.

Generaciji navikloj na prženje, mp3ziranje, skidanje glazbe s interneta, bjesomučno preslušavanje jednog albuma ili pjesme, i nonšalantnog odnosa prema potrošnim medijima (uglavnom CDovima) vjerojatno je teško razumjeti što su nekoć, a nekima još uvijek, značile ploče. O dizajnu omota ploča da ne govorimo. Upravo je toj, nepravedno zapostavljenoj umjetnosti, posvećena izložba koja je u Domu mladih otvorena 21. prosinca prošle godine, a koju možete pogledati do 21. siječnja ove godine.


Nedavno smo kupovali albume ne samo zbog glazbe, nego i omota
Ne tako davno smo kupovali albume ne samo zbog glazbe, već i zbog omota. Neka su dizajnerska rješenja već po objavljivanju zauzela značajno mjesto u pop kulturi – kao primjerice White album (The Beatels), Houses of the holly (Led Zeppelin), praktički svi albumi grupe Pink Floyd. Važnost omota možda najbolje ilustrira popularnost Velvet undergrounda koja je bila posljedica ne samo dobrih pjesama, već i činjenice da im je cover za album oslikao slavni Andy Warhol.


U ovirima nema domaće diskografije
Izložba u Domu mladih dodiruje tek neke od trenutaka u rock povijesti i sigurno ne prikazuje sve bitne naslove, ali garantirano daje materijala za razmišljanje. Naime, tu ćete naći osim velikana pop kulture, i neka manje poznata, underground imena, poput Swans, Butthole Surfers, Big Black… Veliki minus je potpuno ignoriranje domaće diskografije, za legendarne se Oliverove naočale definitivno trebalo naći mjesta na izložbi, kao i za zanimljiva rješenja omota Discipline Kičme, Buldožera…

Autorima izložbe sve pohvale na ideji; izložba možda i nije najsretnije postavljena, prostor, zbog svoje veličine, djeluje poluprazno, možda su i neki drugi naslovi trebali biti uokvireni na zidovima galerijskog prostora Doma mladih (različitim je ukusima teško ugoditi), ali je dobar podsjetnik na neko drugo vrijeme i neki drugačiji odnos prema glazbi.

napisala/foto: KMaja