Nikako na red u bolnici

09_01_2008
Nikako na red u bolnici

Unatoč većem broju novih uređaja, pacijenti su prisiljeni dugo čekati jer manjka kadrova, primjerice na Pedijatriji ili Zavodu za radiologiju. Ravnatelj najavljuje 16 novih specijalista.

Unatoč tome što je bolnica od prošle godine “bogatija” za četiri moderna ultrazvučna uređaja, jedan za štitnjaču i tri za srce, dječji EEG, angiografsku dvoranu, kao i novu magnetsku rezonancu, na dijagnostičke pretrage čeka se i po godinu dana. Od ogorčene sugrađanke doznajemo kako se za ultrazvučni pregled žila morala predbilježiti 11 mjeseci unaprijed! Čekaju i djeca na Pedijatriji za kardiološki ultrazvuk, iako je Klinika opremljena najnovijim uređajem za dijagnostiku srca.

Mirovina
- Više nije problem u opremi, već isključivo u kadru. Iskusni kardiolog nam ide u mirovinu i trebat će vremena da se za rad na ultrazvuku osposobi novi liječnik. Hitni slučajevi ne čekaju, već odmah dolaze na pregled. Ostali će, nažalost, morati čekati do svibnja - kaže prof. dr. Neven Pavlov, šef Klinike za dječje bolesti.
Napomenimo kako se u bolnici, prema podacima za proteklu godinu, najduže čekalo na ultrazvučni pregled dojki, i do 12 mjeseci, za srce od devet mjeseci do godinu dana, te za štitnjaču od šest do devet mjeseci.
Na Zavodu za radiologiju i dijagnostiku kažu da nisu odgovorni za takvo stanje jer ova klinika od 1997. nije dobila niti jedan ultrazvuk, iako se ovdje obavlja većina dijagnostičkih pregleda. I oni, kako nam je rekao predstojnik Odjela prof. dr. Stipan Janković, muku muče s nedostatkom kadra.
- Liječnici prekorače normu i za 185 posto, tako da oni definitivno nisu krivi za liste čekanja. Treba nam devet doktora, a Uprava je obećala da ćemo dobiti samo trojicu. S obzirom na to da na tržištu nema niti jednog slobodnog specijalista radiologije, morat ćemo uzimati specijalizante i čekati pet godina da se školuju - objašnjava Janković.
- Toliko je opreme nabavljeno da ne bi smjelo biti listi čekanja - drži prof. dr. Dujomir Marasović, ravnatelj bolnice. Ako je problem s kadrom, i to će uskoro, dodaje, biti riješeno jer bolnica u radni odnos prima 16 novih liječnika specijalista.
Slobodna Dalmacija, Linda Perić