Kerumov nećak podiže zgradu

08_01_2008
Kerumov nećak podiže zgradu

Koliko će katova imati novi objekt investitora tvrtke ‘Zakup’ ne zna ni projektant, a projekt je bilo moguće vidjeti samo na Silvestrovo, od 9 do 11, u Banovini.

Usred Splita niknut će još jedna zgrada, ovaj put u uličici Ljudevita Posavskog koja se nalazi do zgrade HEP-a. Na mjestu nekadašnje tvornice boja “Novakolor” trebao bi osvanuti stambeno-poslovni kompleks, čiji je projektant Jerko Rošin, bivši predsjednik Savjeta za prostorno uređenje.
Iako se pronijela priča o tome kako je investitor Željko Kerum, on demantira te priče.
- Nisam ja investitor, nego tvrtka “Zakup” koju vodi sin moje sestre - tvrdi Kerum.
Na naše traženje da kaže ime svog nećaka kako bismo s njim kontaktirali, Kerum je uzvratio:
- Neće vam on ništa reći. Ne daje izjave za medije. On voli lov i stalno je u lovu. To vam je takav tip - bilo je sve što smo od Keruma doznali o zagonentom investitoru - lovcu.
Ni od Jerka Rošina nismo doznali tko je vlasnik “Zakupa”.
- Ja sam samo projektant, obvezu za prikupljanje dozvola preuzeo je investitor. Ne znam tko je vlasnik tvrtke “Zakup”. Nisam potpisao ugovor ja, nego direktor “Studija R” u kojem radim - tvrdi Rošin, koji se nije mogao sjetiti ni koliko će katova imati zdanje za koje je napravio nacrte.
- Projekt je usklađen s odredbama GUP-a koji propisuje da treba biti u skladu sa susjednim zgradama. Ima li šest, sedam ili osam katova ne mogu se trenutačno sjetiti - tvrdi Rošin, koji dodaje da su neki stanari iz okolnih zgrada već pokazali zanimanje da se presele u novo zdanje.
Ali, nisu svi susjedi oduševljeni. Predstavnik stanara iz zgrade Domovinskog rata 15 Vladimir Cvetnić tvrdi da ima dosta nezadovoljnih stanara. Zanimljivo je da je, u postupku izdavanja lokacijske dozvole, uvid u Rošinov projekt koji je bio izložen u Banovini bio tempiran točno na Staru godinu!
- Novi Zakon propisuje mogućnost da se umjesto direktnog obavještavanje stanara, kako je bilo do sada, objavi oglas u novinama. Investitor je to napravio, a skoro nitko nije vidio oglas. Projekt je bilo moguće vidjeti samo 31. 12. od 9 do 11 u Banovini. To nikako nije primjeren termin za tako složeno pitanje - smatra Cvetnić.
Rošin tvrdi da je datum odredio Ured državne uprave i da nezgodan termin ima veze s tim što su od početka ove godine ingerencije za izdavanje dozvola prenesene na Grad Split.
Slobodna Dalmacija, Sandi Vidulić