Tradicija na Bačvicama

24_12_2007
Tradicija na Bačvicama

Da je grad pod Marjanom najluđi na svitu, mogli su se uvjeriti svi koji su oko 12 sati prošetali po najpoznatijoj splitskoj plaži, Bačvicama. I dok su prolaznici bili odjeveni u kapute, dvadesetak muškaraca i žena odigrali su tradicionalnu božićnu partiju picigina.

Da je grad pod Marjanom najluđi na svitu, mogli su se uvjeriti svi koji su oko 12 sati prošetali po najpoznatijoj splitskoj plaži, Bačvicama. I dok su prolaznici bili odjeveni u kapute, dvadesetak muškaraca i žena u kupaćima su gaćicama i kostimima, na temperaturi mora desetak stupnjeva, a temperatura zraka bila još i niža, odigrali tradicionalnu božićnu partiju picigina.

- Najprije su okitili jelu. Tradicija je to stara više od 70 godina - kazao nam je Zdenko Matošić, predsjednik Eko udruge Picigin Bačvice, koja je organizirala igru.
– Imamo sliku kićenja jele na Bačvicama iz 1930. godine, a vjerojatno se to radilo i prije, samo nije zabilježeno – kaže Matošić.

Susreli smo i dvije igračice, Mirandu Krešić i Dijanu Jelaču, koje su hladnoću, kažu, pobijedile čim su se zatrčale za loptom.
– A što nas drugo po ovoj hladoći može privući na Baće nego ljubav prema toj plaži i piciginu – objasnile su nam one.

A svi su se nakon utakmice okrijepili porcijom bakalara i najavili da će ta lijepa tradicija potrajati “dokle je Splita i svita”.
Večernji list, Mario Velić