Love više,a sirotinje ostalo isto

24_12_2007
Love više,a sirotinje ostalo isto

Cenzus na osnovu kojeg Grad daje pomoć popeo se za samce s 1200 kuna na 1600 kuna, za dvočlanu obitelj iznosi 2200 kuna, a za četveročlanu 3400 kuna.

Povećanje gradskog proračuna osjetilo se i u raspodjeli sredstava resoru zdravstva i socijalne skrbi, koji će raspolagati s 81 milijun kuna, što je povećanje od šest milijuna kuna u odnosu na upravo proteklu godinu.
Stoga je donesena odluka o povećanju cenzusa minimalnih mjesečnih primanja za 400 kuna, na osnovu kojih socijalno ugrožene obitelji ostvaruju pravo na različite oblike pomoći.
- Odlukom Grada, umjesto dosadašnjih 1200 kuna, cenzus za samce se popeo na 1600 kuna, za dvočlanu obitelj iznosi 2200 kuna, za tročlanu obitelj 2800 kuna, četveročlanu 3400 kuna te 500 kuna za svakog daljnjeg člana obitelji - rekla je Vesna Zec, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu, naglasivši da su uzeti u obzir povećani troškovi života, uzrokovani inflacijom, a socijalno ugrožene obitelji su kategorija kojoj je najteže i mora im se osigurati pomoć.

Ni više ni manje

Povećanje cenzusa, kaže Zec, neće uzrokovati veliko povećanje broja osoba koje će moći koristiti razne oblike pomoći Grada, no broj korisnika neće biti smanjen.
- Socijalno ugrožene obitelji primat će naknadu za trošak stanovanja, što obuhvaća plaćanje komunalne naknade, struje, vode, a u nekim slučajevima Grad sufinancira i podstanarstvo. I dalje će se preuzimati bonovi za obrok u pučkoj kuhinji, a za one koji se odlučuju na samostalnu nabavu hrane, namijenjen je mjesečni bon za kupnju, u iznosu od 200 kuna, što je za 40 kuna više u odnosu na lani- nabrojala je pročelnica Zec.
Osigurana su sredstva i za subvencioniranje boravka djece u vrtiću, besplatne marende i produženi boravak u školi, a većem će se broju osoba starije životne dobi sufinancirati njega u kući i dostava obroka, što se provodi u suradnji s drugim ustanovama.
- Želja je da ta kategorija ljudi, u skladu s programima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, ostane u svojim obiteljima, da ne ide u domove koji su ionako prepuni - zaključila je Vesna Zec.
Slobodna Dalmacija, Franka Nejašmić i Igor Mušić