Kuret iznevjerio mame

21_12_2007
Kuret iznevjerio mame

U Klubu trudnica i roditelja smatrali su kako će dobiti podršku aktualne vlasti, a posebno gradonačelnika koji je imenovan predsjednikom Koordinacijskog odbora Unicefove inicijative “Grad prijatelj djece”.

Nezadovoljstvo izmjenama GUP-a iskazuju brojne udruge, među kojima i Klub trudnica i roditelja. Svi njihovi prijedlozi vezani za dječje sadržaje u gradu, prije svega više igrališta, vrtića, te zelenih površina, odbijeni su u Banovini. Tim su u Klubu osobito pogođeni i zato što su nositelji Unicefove inicijative “Grad prijatelj djeteta”, a predsjednikom Koordinacijskog odbora za njezino provođenje imenovan je gradonačelnik Ivan Kuret. Od njega se zato očekivalo uvažavanje prijedloga koji idu za povećanjem i kvalitetom dječjih sadržaja.

Ne pristajemo

- Iako je gradska uprava pokazala spremnost za suradnju u vezi s inicijativom “Grad prijatelj djeteta”, te su određene aktivnosti načelno dogovorene, smatramo da nove izmjene GUP-a ne idu u prilog stvaranju prijateljstva s gradskom djecom. Izgradnja nauštrb zelenih površina, te u ovakvom obimu i dijelovima grada koji su već u prometnom kolapsu, sigurno vodi ka smanjenju kvalitete života. Smanjenje zelenih površina u gradu koji se guši u betonu i asfaltu nikako nije nešto na što pristajemo - kaže Daria Povh, članica Kluba.
Unatoč tomu što smo tražili da nam Kuret osobno odgovori smatra li da je, kao predsjednik Koordinacijskog odbora, trebao promovirati interese djece i uvrstiti ih u izmjene GUP-a, njegov odgovor nismo dobili. Iz njegova ureda su odgovorili da primjedbe Kluba roditelja dijelom nisu utemeljene, a dijelom nisu ni predmet GUP-a. Realizacija igrališta omogućena je, stoji u odgovoru, gotovo u svim zonama. Što se vrtića tiče, gradnja je predviđena unutar zona D4, a moguća je i u svim zonama mješovite, javne, društvene i poslovne namjene. Takvo rješenje, prema kojem bi novi vrtići trebali biti smješteni u postojećim zgradama, uglavnom u prizemljima, u Klubu smatraju neprihvatljivim. Kako se optimalan broj djece u vrtiću po mjerama novog standarda kreće oko 200, objekt koji može primiti toliko mališana trebao je naći svoje mjesto u GUP-u, drže oni.
Slobodna Dalmacija, Linda Perić